Αρτηριοσκλήρυνση
Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.
Κατά μία εκδοχή τα αθηρώματα δημιουργούνται από εναποθέσεις λιπιδικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης ταξινομούνται σε μείζονες και ελάσσονες. Υπό αυτή την εκδοχή
    μείζονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία και το κάπνισμα, ενώ
    ελάσσονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η καθιστική ζωή, το άγχος και η οικογενειακή προδιάθεση.
Όταν συσσωρευτεί αρκετή πλάκα, σε βαθμό τέτοιο που να μειώσει ή να διαταράξει τη ροή του αίματος διαμέσου της καρωτίδας, η κατάσταση ονομάζεται αποφρακτική νόσος της καρωτίδας αρτηρίας.
Η προσβολή του καρωτιδικού διχασμού (δηλαδή του σημείου όπου η κοινή καρωτίδα χωρίζεται στους δυο κλάδους της) μπορεί να αποτελεί την αιτία:
  •  είτε να αποσπαστούν συντρίμματα από την εύθρυπτη στενωμένη περιοχή μέσα στη ροή του αίματος και να περάσουν στην κυκλοφορία της έσω καρωτίδας αρτηρίας, και στη συνέχεια να σφηνώσουν και να αποφράξουν μια μικρότερη αρτηρία στον εγκέφαλο ή στο μάτι, και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο) ή αμαύρωση (δηλαδή, στιγμιαίο σκοτείνιασμα της όρασης), αντιστοίχως
  •  είτε να μειωθεί εστιακά η αιμάτωση μιας περιοχής του εγκεφάλου (υπό προϋποθέσεις) και να προκαλέσει βλάβη με μόνιμη επίπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία. Η καρωτιδική νόσος αθηροσκληρυντικής αιτιολογίας, άσχετα άν προκαλεί συμπτώματα ή όχι, συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών και είναι συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (Π.Ι.Ε.) είναι πολύ συχνότερα σε καπνιστές, διαβητικούς, ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη και ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης  και στην αποφρακτική νόσο της καρωτίδας αρτηρίας.