Καρκίνος και Ομοιοπαθητική
 O Δρ Τάσος Βαρθολομαίος είναι  Ιατρός Ιστοπαθολόγος-Ομοιοπαθητικός, τ.Επιμελητης ΕΣΥ,Μέλος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ  ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ .Η πολυετης κλινική του εμπειρία στην Παθολογία του Καρκίνου ως Ιστοπαθολόγος είναι η ασφαλής βάση για την πλέον κατάλληλη εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής σε κάθε μία  ξεχωριστή περίπτωση.

Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος εχει αναπτύξει  ιδιαίτερα την αξιοποίηση όλων των κλινικοπαθολογικών δεδομένων για τον πλέον κατάλληλο σχεδιασμό της ομοιοπαθητικής αγωγής σε κάθε μια περίπτωση πάσχοντος απο καρκίνο.
 
O ρόλος της Ομοιοπαθητικής στον Καρκίνο  είναι :
η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της ανοσολογίας,
η υποβοήθηση των ομοιοστατικών μηχανισμών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της παθολογικής φυσιολογίας,
η ψυχοσωματική στήριξη των ασθενών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της ψυχο-ογκολογίας
η εξυγίανση του μικροπεριβάλλοντος των κυττάρων.Το μικροπεριβάλλον των  κυττάρων (Matrix)  σήμερα θεωρείται απο την Κλασσική Έρευνα του Καρκίνου  σημαντικός παράγων για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων  και για την επέκταση τους τοπικά ή και σε όλο τον οργανισμό .


Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται προοδευτικά και σε όλο και πιο επιθετικές μορφές. Τα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών υποφέρει από σοβαρές παρενέργειες της θεραπείας τους.Η αντίληψη  ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι το αποκλειστικό «κακό» που πρέπει να αφαιρεθεί και/ή να καταστραφεί, έχει οδηγήσει σε πολλές παρερμηνείες και ταλαιπωρίες. Σύμφωνα με τη σύγχρονη Φυσιολογία και Βιολογία, ο Καρκίνος πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι το μόνο και αποκλειστικό πρόβλημα. Πρωτίστως, το πρόβλημα είναι το κακο  περιβάλλον των κυττάρων ή αλλιώς η παθολογία της εξωκυτταρικής ουσίας των ιστών, που ενθαρρύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα νεοπλασματικά κύτταρα είναι υποπροϊόν της όλης διαδικασίας καρκινογένεσης και όχι η αρχική ή η αποκλειστική βλάβη του ιστού όπου αναπτύσσεται η διαδικασία της καρκινογενεσης και της προοδου της νοσου. Έτσι, οποιαδήποτε ολοκληρωμένη θεραπεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει οπωσδήποτε και τις συνθήκες που προκάλεσαν τη νόσο και μαλιστα  χωρίς να βλάπτει την υγεία του οργανισμού στο συνολό του.


Η κλινικά προσανατολισμένη Ομοιοπαθητική  Φαρμακολογία έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στοχευμένα  σε ολους τους μηχανισμούς που υπεισερχονται στην παθογένεια και εξέλιξη της νόσου και να επηρεάζει ουσιαστικά και θετικά την πρόγνωση και την πορεία της νόσου και της συνολικής υγείας του ασθενούς.Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αυτό το κεφάλαιο της Ομοιοπαθητικής Φαρμακολογίας ,διαμορφώνοντας μια μοναδική προσεγγιση,που αποδιδεται διεθνώς με τον όρο «ΟΜΟΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ» (Homoeopathology).

 
Η Ομοιοπαθητική θα πρέπει να ξεκινάει το ταχύτερο δυνατόν μετα τη διάγνωση του καρκίνου,ανεξαρτητα απο οποιοδήποτε συμβατικό θεραπευτικό σχεδιασμό και παράλληλα με αυτόν .
 
Στην "ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ" η Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται  παράλληλα και συμπληρωματικα  με όποια συμβατική Ιατρική θεραπεία (χειρουργικη, φαρμακευτική,κτλ) παιρνουν οι ασθενείς,οπως περιγραφεται λεπτομερως στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της

Σε κάθε περίπτωση ,στην "Ομοιοπαθητική Φροντίδα Υγείας" γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη τόσο των Εργαστηριακών εξετάσεων (βιοψίες, καρκινικοι δεικτες,απεικονιστικες εξετασεις,κτλ) όσο και του πλήρους ιστορικού για τη διερεύνηση και αποσαφήνιση των αιτίων και της παθογένειας της ανάπτυξης καρκίνου σε κάθε μια ξεχωριστή περίπτωση. Αυτή η διερεύνηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική και ολοκληρωμένη ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού ,δεδομένου ότι σαν μέθοδος ανάλυσης του ιστορικού ,κτλ χρησιμοποιείται η Ομοιοπαθητική, με το πλουσιότατο αναλυτικό υλικό της.
 
ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ (ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΣ),
ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος μπορεί επιπλέον να σας δώσει τη Συμβουλή του πάνω στις ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΕΣ (ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ που εχουν γίνει ,σε συνδυασμό με το Κλινικό Ιατρικό και το Ομοιοπαθητικό ιστορικό σας και τις λοιπους Κλινικο-Εργαστηριακούς Ελέγχους που έχετε κάνει.

 

Κυτταροτοξική δράση Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε κακοήθη κύτταρα Καρκίνου του Μαστού

Eπειδή η χρήση Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων στην θεραπευτική του καρκίνου έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, μελετήθηκε σε Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η δράση τεσσάρων εξαιρετικά αραιωμένων Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε κύτταρα αδενοκαρκινώματος μαστού (MCF-7 και MDA-MB-231). Τα Ομοιοπαθητικά αυτά σκευάσματα φάνηκε ότι έχουν εκλεκτική κυτταροτοξική δράση στα κακοήθη κύτταρα απο καρκίνο του μαστού, προκαλώντας καθυστέρηση στον κυτταρικό τους κύκλο και αυξημένη απόπτωση (κυτταρικό θάνατο). Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, κατά τους ερευνητές, αξιόλογη βιολογική δραστικότητα αυτών των φυσικών προϊόντων σε εξαιρετικά αραιωμένες (ομοιοπαθητικές) δόσεις. Περαιτέρω μελέτες σε βάθος, με επιπρόσθετες κυτταρικές σειρές και σε ζωικά μοντέλα, δικαιολογείται, σύμφωνα με την έρευνα, για να διερευνηθεί η κλινική εφαρμοσιμότητα αυτών των Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε ασθενείς.
Παρατίθεται η βιβλιογραφικη αναφορά από το διαδίκτυο:
Τίτλος: Cytotoxic effects of ultra-diluted remedies on breast cancer cells
Συγγραφείς: Moshe Frenkel, Bal Mukund Mishra, Subrata Sen, Peiying Yang, Alison Pawlus, Luis Vence, Aimee Leblanc, Lorenzo Cohen, Pratip Banerji, Prasanta Banerji
Eρευνητικό Πρόγραμμα/Κέντρο: Integrative Medicine Program-Unit 145, The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, Houston, TX 77030-4009, USA. frenkelm@netvision.net.il
Ιατρικό Περιοδικό: International Journal of Oncology, 2010 Feb;36(2):395-403
Πλήρες Κείμενο του Άρθρου στην ιστοσελίδα:
http://www.audesapere.in/researchstudies/fr/pdf/Int%20J%20Oncol%20Vol36%20No2%20Pg395%20(1).pdf