Παθήσεις ήπατος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ
Χρόνια Ηπατίτιδα Β
Χρόνια Ηπατίτιδα C
Aυτοάνοση Ηπατίτιδα

Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτεθεί στο ήπαρ. Η αιτία της αυτοάνοσης ηπατίτιδας δεν είναι σαφής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών, τοξινών και φαρμάκων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη στο ήπαρ (κίρρωση) που μπορεί τελικά να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.Τα συμπτώματα της αυτοάνοσης ηπατίτιδας μπορεί να κυμαίνονται από μικρά έως σοβαρά και μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι έχουν λίγα, αν έχουν, αναγνωρισμένα προβλήματα στα αρχικά στάδια της νόσου, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κοιλιακή δυσφορία,Κόπωση,Πόνος στις αρθρώσεις,Φαγούρα (κνησμός),Κίτρινο δέρμα και λευκά μάτια (ίκτερος),Διογκωμένο ήπαρ,Μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα (αραχνοειδές αγγείωμα),Ναυτία και έμετος,Απώλεια της όρεξης,Δερματικά εξανθήματα,Σκοτεινά ούρα,στις γυναίκες, απώλεια της εμμήνου ρύσεως.
Η αυτοάνοση ηπατίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αντί να προσβάλει τους ιούς, τα βακτήρια και άλλα παθογόνα, επιτίθεται στο ήπαρ. Αυτή η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και σοβαρή βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Δεν είναι σαφές γιατί το σώμα στρέφεται κατά του εαυτού του, πιστεύεται ότι η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου, όπως λοιμώξεις και  φάρμακα

Κιρρωση Ήπατος

Η κίρρωση του ήπατος αναφέρεται σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος που χαρακτηρίζεται από διάχυτη ίνωση και παρουσία αναγεννητικών όζων. Η κίρρωση του ήπατος επιπλέκεται από εκδηλώσεις πυλαίας υπέρτασης και ηπατικής ανεπάρκειας.

Λιπώδης διήθηση-εκφύλιση ήπατος

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος συνήθως δεν υπάρχει μόνη της. Συνοδεύει τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, ασθενείς με διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια, ασθενείς με υπέρταση, ψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL (καλή χοληστερίνη), αλκοολικούς, αλλά και ασθενείς που (κατά τη γνώμη τους) απλώς πίνουν κάτι παραπάνω. Μερικές στατιστικές ανεβάζουν το ποσοστό στο 20% τουλάχιστον του γενικού πληθυσμού (ένας στους πέντε).
 
Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων
 
Kαρκίνος του Ήπατος
Περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου (ΗΚΚ) αναπτύσσονται σε κιρρωτικό ήπαρ, αποτελώντας την κυριότερη αιτία θανάτου σε κιρρωτικούς ασθενείς. Τα κακοήθη αυτά νεοπλάσματα, πρωτοπαθή ή μεταστατικά, είναι συνήθως ανεγχείρητα και η αγωγή είναι αποκλειστικά ανακουφιστική και συντηρητική. Η χρονία ηπατική νόσος και ειδικότερα η εξ ηπατίτιδας Β (HBV), πιθανότερα να αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα του ΗΚΚ.
Ενώ η σχέση του ιού της ηπατίτιδας C με το ΗΚΚ δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί πλήρως, φαίνεται όμως ότι και η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη ΗΚΚ.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σε ασθενείς με εκτεταμένες βλάβες του ήπατος, χωρίς να υπεισέρχεται ο παραμικρός κίνδυνος ηπατοτοξικότητας, αλλά και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τυχόν ταυτόχρονα χορηγούμενα κλασσικά φάρμακα ή υπερδοσολογίας λόγω προχωρημένης ηπατικής ανεπάρκειας.