Παθήσεις εντέρου

Σπαστική κολίτιδα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή η σπαστική κολίτιδα είναι διαταραχή της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Ο μηχανισμός πρόκλησης του ΣΕΕ σχετίζεται με παράγοντες, όπως το ψυχικό στρες, τα εγκεφαλικά ερεθίσματα, η σεροτονίνη και οι ορμονικές μεταβολές (στις γυναίκες). Το σύνδρομο αυτό είναι συχνότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και ταλαιπωρεί συνήθως ηλικίες που κυμαίνονται από 20-40 ετών.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας
•κοιλιακό άλγος που υποχωρεί μετά την αφόδευση
•αλλαγή στην συχνότητα των κενώσεων
•εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
•κόπρανα με διαφορετική σύσταση και βλέννα
•αίσθημα μετεωρισμού (τυμπανισμού της κοιλιάς), ειδικά μετά το φαγητό
•διαταραχή κενώσεων (από 3 κενώσεις την ημέρα ή λιγότερες από 3 την εβδομάδα)
•αίσθημα για άμεση αφόδευση ή αίσθημα ατελούς κένωσης του ορθού
Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα σχετικά με το ανώτερο πεπτικό σύστημα ή μη, όπως είναι τα εξής:
•εφίδρωση
•ναυτία, εμετός
•κεφαλαλγία, ζάλη
•δυσκολία στην κατάποση
•αίσθημα ξηροστομίας ή υπερβολικής παραγωγής σιέλου
•αίσθημα στομαχικού κορεσμού μετά τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής
•οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
•ινομυαλγίες (μορφή ρευματισμού που προσβάλλει τους μυς)
•δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική συνεύρεση)
•προκάρδιο άλγος
•συχνοουρία
Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν έχουν γίνει ακόμη σαφή, ωστόσο ο μηχανισμός πρόκλησης, ο οποίος σχετίζεται με παράγοντες, όπως το ψυχικό στρες, τα εγκεφαλικά ερεθίσματα, η σεροτονίνη και οι ορμονικές μεταβολές, φαίνεται να πυροδοτείται από την κακή διαχείριση του στρες, την βίωση ενός τραυματικού γεγονότος και την πλούσια σε λίπη και/ή φυτικές ίνες διατροφή.Ενοχοποιούνται επισης:
•το στρες
•τα πλούσια σε λίπη και/ή σε φυτικές ίνες γεύματα
•η έμμηνος ρύση
Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση. Στη συνέχεια γίνονται αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και περαιτέρω εξετάσεις, όπως έλεγχος κοπράνων, υπερηχογράφημα κοιλίας, κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός (ακτινολογική εξέταση)

NOΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

H νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Είναι άγνωστης αιτιολογίας και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα.

Το κοιλιακό άλγος και η διάρροια είναι από τα βασικά συμπτώματα της νόσου του Crohn, υπάρχουν όμως συμπτώματα που δεν είναι τόσο προφανή, καθώς η νόσος έχει επιπτώσεις και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Διάρροια

Η διάρροια που διαρκεί για περισσότερο από 4 εβδομάδες είναι κοινό σύμπτωμα της νόσου του Crohn και οφείλεται στην ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη και η δυσανεξία στη λακτόζη. Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει καλλιέργεια κοπράνων, κολονοσκόπηση, εξετάσεις αίματος κλπ. προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία της διάρροιας.

Κοιλιακό άλγος

Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn διαμαρτύρονται για πόνο κάτω δεξιά στην κοιλιά. Το σημείο αυτό συνδέεται με το λεπτό έντερο, το τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλεται συνήθως από τη νόσο του Crohn. Στο ίδιο σημείο εκδηλώνεται και ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας, ο οποίος είναι όμως απότομος και οξύς, σε αντίθεση με τη νόσο του Crohn, όπου ο πόνος είναι χρόνιος και με διακοπές.

Το 25%-40% των ασθενών χάνει βάρος που υπερβαίνει το 5% του συνολικού σωματικού βάρους του. Μεγαλύτερη απώλεια βάρους (πάνω από το 20% του σωματικού βάρους) εμφανίζει μικρότερο ποσοστό των ασθενών (10%-20%). Η συνηθέστερη αιτία απώλειας βάρους είναι η ανορεξία ή η ελαττωμένη πρόσληψη τροφής. Το κοιλιακό άλγος ή η εμφάνιση διάρροιας μετά το γεύμα οδηγούν συχνά τον ασθενή σε ελαττωμένη πρόσληψη τροφής. Εντούτοις, ορισμένες φορές η υποθρεψία είναι αποτέλεσμα της παρουσίας δυσαπορρόφησης (ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων).

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με νόσο του Crohn λόγω του ότι η ασθένεια σχετίζεται με υπεροξαλουρία και δυσαπορρόφηση του μαγνησίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα των λίθων των νεφρών είναι υψηλότερη σε ασθενείς με νόσο του Crohn σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αλλαγές στα μάτια, το στόμα και το δέρμα

Η φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα, καθώς και ερυθρότητα και πρήξιμο των ματιών. Είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε κοκκινίλες και ερεθισμούς σε διάφορες ευαίσθητες περιοχές του δέρματος. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνδέει την ψωρίαση με τη νόσο του Crohn

Eλκώδης Κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου (IBD). Τα συμπτώματα της είναι χαρακτηριστικά έλκη ή ανοιχτές πληγές και συνεχής διάρροια αναμεμειγμένη με αίμα. Η φλεγμονώδης εντερική νόσος συγχέεται συχνά με το πιό αθώο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα (αλλαγή στις κενώσεις, είτε διαρροϊκές είτε δυσκοιλιότητα, σε συνδυασμό με πόνο και ενοχλήσεις).
Η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τη νόσο του Crohn, μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια του παχέος εντέρου. Παλαιότερα πίστευαν ότι επρόκειτο για την ίδια ασθένεια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δύο διαφορετικές ασθένειες που ανήκουν στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και παρόλο που έχουν αρκετές ομοιότητες έχουν και αρκετές διαφορές. Η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι ενώ στην ελκώδη κολίτιδα πάσχει μόνο το παχύ έντερο, στη νόσο του Crohn μπορεί να υπάρχουν βλάβες και στο λεπτό έντερο, το στομάχι και στο στόμα. Επίσης στην ελκώδη κολίτιδα προσβάλλεται μόνο ο βλεννογόνος ενώ στην νόσο Crohn οι αλλοιώσεις εμβαθύνουν στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις ανωτέρω παθήσεις του εντέρου.