Παθήσεις ισχίου-γόνατου

Μια από τις συχνές θεραπευτικές εφαρμογές της Oμοιοπαθητικής είναι η θεραπεία των παθήσεων του ισχίου και του γόνατου χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.Η Ομοιοπαθητική  Φαρμακολογία περιλαμβάνει πολλά εξειδικευμένης δράσης ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη θεραπεία των παθήσεων του ισχίου και του γόνατου. Η κλινικά και ολιστικά εφαρμοσμένη Ομοιοπαθητική, που απευθύνεται τόσο στον ασθενή όσο και σε αυτή την ίδια την πάθηση, είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που βοηθούν  να  θεραπευθούν οι παθήσεις του ισχίου και του γόνατου και να εμποδισθεί  η εξέλιξη των προβλήμάτων που σχετίζονται με αυτά. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θεραπεύεται οριστικά με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται  απευθυνονται σε όλους τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για  τις παθήσεις του ισχίου και του γόνατου σε κάθε ένα συγκεκριμμένο άτομο.Η επιλογή των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται, γίνεται μετα από κατάλληλη λήψη και αναλυση του ομοιοπαθητικού ιστορικού και μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων.Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία  στην Ομοιοπαθητική θεραπεία των παθήσεων ισχίου και γόνατος, συνδυάζοντας αρμονικά την κλασσική ολιστική θεραπευτική με τη σύγχρονη ιατρική γνώση.


Παθήσεις ισχίου

Οστεοαρθριτιδα Ισχιου Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια από τις πλέον συχνές  εκφυλιστικές αρθρίτιδες των αρθρώσεων του σώματος. Στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα επέρχεται  καταστροφή του αρθρικού  χόνδρου της άρθρωσης   με αποτέλεσμα την   εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Στη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα η καταστροφή της  άρθρωσης επέρχεται  ένεκα άλλων καταστάσεων, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα , παλαιό κάταγμα, οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής κλπ.Τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στη περιοχή του ισχίου, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου  και  είναι  πιο οξύς  με την φόρτιση δηλ το περπάτημα.

Οστεονεκρωση μηριαιας κεφαλης

Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια σχετικά συχνή αιτία πόνου στο ισχίο. Ο πόνος είναι συνεχές και επειδεινώνεται με την φόρτιση και τις κινήσεις του ισχίου.
Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι η πιο συχνή οστική νέκρωση. Αυτή οφείλεται στη διακόπη της αιμάτωσης σε κάποιο μέρος της μηριαίας κεφαλής. Αυτή  μπορεί να είναι μετατραυματική, μετά από υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου ή εξάρθρημα ισχίου, αλλά μπορεί να είναι  και ανάγγεια οστική νέκρωση ( avascular necrosis)  Στη  ανάγγεια νέκρωση αιτιολογούνται η λήψη υψηλών δόσεων στεροειδών, αιματολογικές διαταραχές , κλπ.


Παθήσεις γόνατου

Οστεοαρθριτιδα 

Ο κύριος αντιπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων στο γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες σπανιότερες εκφυλιστικές παθήσεις στο γόνατο είναι η ρευματοειδής, η ουρική, ψευδοουρική, η μετατραυματική αρθρίτιδα κλπ. Η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά συχνή και προέρχεται από τη καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στον μηρό και στη κνήμη. Η οστεοαρθρίτιδα λοιπόν είναι πάθηση φθοράς. Αυτή επέρχεται όταν ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση πλέον να αντικαταστήσει τον καταπονημένο χόνδρο, όπως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία, οπότε ο ρυθμός καταστροφής είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπλασης
Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος κυρίως στη βάδιση, σιγά σιγά επέρχεται και στράβωμα των άκρων (ζάβωμα)    και η αργότερα η ελάττωση του εύρους των κινήσεων.

Ρηξη Μηνισκου

Η Ρήξη του μηνίσκου είναι η πλέον συνηθισμένη αιτία πόνου στο γόνατο σε ασθενείς νεότερης και μέσης ηλικίας. Πολύ συχνά εμφανίζονται σε αθλητικές κακώσεις, αλλά και στη καθημερινότητα.
Η Ρήξη  του μηνίσκου σε νεότερους ασθενείς απαιτεί βίαιο στροφικό τραυματισμό, ενώ σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ένεκα της ελάττωσης της ελαστικότητας των μηνίσκων, επέρχεται με τραυματισμό με λιγότερη βία, ή ακόμη με επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς που δεν γίνονται αντιληπτοί.
Τα συμπτώματα είναι πόνος κυρίως στη κίνηση και ιδιαίτερα στις στροφές ( έξοδος από το αυτοκίνητο), διόγκωση του γόνατος  με δημιουργία υγρού στο γόνατο και πολλές φορές το “κλείδωμα” ή το ” μάγκωμα” του γόνατος.

Χονδρινες Βλαβες

Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου είναι μία αιτία πόνου στο γόνατο.Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου είναι πολύ συχνές. Σε νέα άτομα αυτές είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας και μπορεί να συναντώνται είτε σα μονήρης, είτε σαν διάχυτές και ακόμα σε συνδυασμό με συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος (αστάθεια). Σε ηλικιωμένους ασθενείς, αυτές βρίσκονται στο πλαίσιο της εκφυλιστικής αρθρίτιδας σα πρώιμο στάδιο της Οστεοαρθρίτιδας. Αυτές οι βλάβες χωρίζονται σε 4 στάδια ανάλογα του βάθους τους.
Τα συμπτώματα που προκαλούν οι χόνδρινες βλάβες είναι ο πόνος στο γόνατο, κυρίως σε συνδυασμό με κίνηση, ύδραρθρο δηλαδή συλλογή υγρού ενδοαρθρικά, σπάνια δε αίσθημα κλειδώματος ή μαγκώματος του γόνατος.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις ενοχλήσεις,τα λειτουργικά προβλήματα και τις παθήσεις τόσο του ισχίου όσο και του γόνατος.