Παθήσεις ώμου-αγκώνα

Παθήσεις Αγκώνα

Πόνος και δυσκαμψία στον ώμο μπορεί να είναι λειτουργικά μόνον προβλήματα λόγω καταπόνησης,ψύξης,ψυχοσωματικών διαταραχών,κτλ χωρίς να υπάρχει καμμία υποκείμενη οργανική παθολογία ή μπορει να είναι συνέπεια κάκωσης. Μπορεί ,όμως,να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις,συχνότερες από τις οποίες οι συχνότερες είναι:
Η Ασβεστοποιος Τενοντιτιδα
Η ασβεστοποιός  Τενοντίτιδα είναι μία  πολύ επώδυνη κατάσταση στον ώμο που χαρακτηρίζεται από πόνο σε κίνηση και σε ηρεμία.Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα  δηλ  η εναπόθεση ασβεστώσεων  μέσα στους   τένοντες – ενδοτενόντια –γίνεται για πολλούς λόγους.
Στη χρόνια φάση ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρού βαθμού συμπτώματα υπακρωμιακής προστριβής ένεκα της διόγκωσης του τένοντα που συγκρούεται με το ακρώμιο.Όταν κάποια στιγμή ο οργανισμός αποφασίσει να διαλύσει αυτές τις ασβεστώσεις τότε δημιουργείται φλεγμονή – οξεία φάση – κατά την οποία ο ασθενής  υποφέρει από  σοβαροτάτου βαθμού  πόνο που φθάνει στο ανώτατο σημείο μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη του πόνου. Κάθε κίνηση στον ώμο είτε ενεργητική, είτε παθητική  είναι  πολύ επώδυνη

Οστεοαρθριτιδα στη Ακρωμιοκλειδική άρθρωση

Η Οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση αυτή είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν πόνο στον ώμο κατά τις κινήσεις του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου.Η Οστεοαρθρίτιδα αυτή εμφανίζεται σε αθλητές ρήψεων αλλά επίσης και σε ηλικιωμένους ασθενείς. Πρόκειται για εκφυλιστικής μορφής αρθρίτιδα με δημιουργία διαβρώσεων στα οστά και οστεοφύτων, τα οποία καμία φόρα μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στροφικού πετάλου.Τα συμπτώματα είναι πόνος στις κινήσεις του άνω άκρου κυρίως άνωθεν του οριζοντίου επιπέδου σε συσχετισμό με προσαγωγή , δηλ την μετακίνηση του ανυψωμένου άνω άκρου προς το αντίθετο χέρι.

Ασταθεια Ωμου 

Λέγοντας αστάθεια ώμου, εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία η άρθρωση του ωμού εξαρθρώνεται  ή παρουσιάζει συμπτώματα υπεξαρθρήματος δηλ. “αίσθημα ότι η άρθρωση φεύγει από τη θέση της”.
 
Η  γληνοβραχιόνια άρθρωση (δηλ η άρθρωση του ώμου) είναι εκ φύσεως  μία ασταθής άρθρωση αφενός, αφετέρου όμως παρουσιάζει τεράστιο εύρος κινήσεων. Γι αυτό το λόγο παρουσιάζει συχνά αστάθεια, δηλ  τάση να εξαρθρώνεταi

Συμφιτικη Θυλακιτιδα (Παγωμενος Ωμος)

Η Συμφιτική θυλακίτιδα, ή  Παγωμένος ώμος  είναι μία άλλη αιτία πόνου στον ώμο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση του πόνου, με ταυτόχρονο περιορισμό στη κίνηση της άρθρωσης του ώμου.
Η πάθηση αυτή  εμφανίζεται είτε σαν ιδιοπαθής , κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς, είτε σα δευτεροπαθής  μετά από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση τον ώμο,  κατάγματα κλπ.
Ο ασθενής εμφανίζει προοδευτικό άλγος στον ώμο με ταυτόχρονο περιορισμό στις ενεργητικές και στις παθητικές  κινήσεις του ώμου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της ελάττωσης της έξω στροφής του ώμου.Η νόσος παρουσιάζει τρείς φάσεις. Αρχικά την οξεία φάση ή τη φάση  της προοδευτικής επιδείνωσης, μετά τη χρόνια φάση με τη  διατήρηση των συμπτωμάτων και τελικά τη φάση της αποκατάστασης με τη προοδευτική βελτίωση του πόνου και την επάνοδο  των κινήσεων του ώμου.

Εκφυλιστικες Παθησεις Ωμου (Οστεοαρθριτιδα)

Στις εκφυλιστικές παθήσεις του ώμου συγκαταλέγεται κυρίως η οστεοαρθρίτιδα.Αυτή   προέρχεται από τη καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στην ωμογλήνη και στη βραχιόνια κεφαλή. Περισσότερο είναι πάθηση φθοράς και εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.Άλλες σπανιότερες αιτίες οστεοαρθρίτιδας είναι η μετατραυματική  Οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται μετά από τραυματισμούς στον ώμο- κυρίως κατάγματα- και συναντάται και σε νέους ασθενείς.

Παθησεις ωμου στα πλαισια Ρευματοπαθειων

Οι ρευματοπάθειες, με κύριο αντιπρόσωπο τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι συστηματικές  παθήσεις  που προσβάλλου όχι μόνο τις διάφορες αρθρώσεις, αλλά επίσης και άλλα  όργανα του σώματος. Έτσι λοιπόν μπορούν να προσβάλουν και την άρθρωση του ώμου

Παθήσεις Αγκώνα

Πόνος και δυσκαμψία στον αγκώνα μπορεί να είναι λειτουργικά μόνον προβλήματα λόγω καταπόνησης,ψύξης,ψυχοσωματικών διαταραχών,κτλ χωρίς να υπάρχει καμμία υποκείμενη οργανική παθολογία ή μπορει να είναι συνέπεια κάκωσης.Μπορεί ,όμως,να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις,συχνότερες από τις οποίες οι συχνότερες είναι η Επικονδυλιτιδα (Tennis Elbow).Η επικονδυλίτιδα , πολύ πιο γνωστή σα Tennis Elbow, είναι φλεγμονή στη περιοχή της κατάφυση των εκτεινόντων τενόντων. Γι’ αυτό ο ασθενής αναφέρει πόνο στη έξω πλευρά του αγκώνα που επιδεινώνεται με την ανύψωση βαρέων αντικειμένων όταν ο καρπός βρίσκεται σε πρηνισμό.Μπορεί όμως να υπάρχει πόνος στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και να επιδεινώνεται με ανύψωση βάρους όταν το χέρι βρίσκεται σε υπτιασμό
Επισης συχνά εμφανίζεται η λεγόμενη Ωλενια Νευριτιδα.Η ωλένια νευρίτιδα είναι συχνή πάθηση με χαρακτηριστικό τις αιμωδίες στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού κυρίως το βράδυ. Οφείλεται σε φλεγμονή κυρίως πίεση στο ωλένιο νεύρο καθώς διέρχεται στην έσω πλευρά του αγκώνα στον ωλένιο βόθρο.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στα λειτουργικά επώδυνα προβλήματα όσο και στις παθήσεις του ώμου και του αγκώνα.