Άσθμα-Αλλεργική βρογχίτιδα

Μια από τις συχνές θεραπευτικές εφαρμογές της Oμοιοπαθητικής είναι η θεραπεία της άσθματος και της αλλεργικής βρογχίτιδας χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.Η Ομοιοπαθητική  Φαρμακολογία περιλαμβάνει πολλά εξειδικευμένης δράσης ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής. Η κλινικά και ολιστικά εφαρμοσμένη Ομοιοπαθητική, που απευθύνεται τόσο στον ασθενή όσο και σε αυτή την ίδια την πάθηση, είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που βοηθούν  να  θεραπευθεί  το άσθμα και η αλλεργική βρογχίτιδα και να εμποδισθεί  η εξέλιξη των προβλήμάτων που σχετίζονται με αυτά. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θεραπεύεται οριστικά με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται  απευθυνονται σε όλους τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για  το άσθμα και την αλλεργική βρογχίτιδα  σε κάθε ένα συγκεκριμμένο άτομο.Η επιλογή των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται, γίνεται μετα από κατάλληλη λήψη και αναλυση του ομοιοπαθητικού ιστορικού.Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία  στην Ομοιοπαθητική θεραπεία του άσθματος και της αλλεργικής βρογχίτιδας, συνδυάζοντας αρμονικά την κλασσική ολιστική θεραπευτική με τη σύγχρονη ιατρική γνώση.
 

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών. Στην ουσία πρόκειται για μία υπεραντίδραση των αεραγωγών (το τοίχωμα των οποίων διαθέτει μυϊκές ίνες) σε διάφορους παράγοντες,με αποτέλεσμα οι μυϊκές ίνες να συσπώνται (βρογχόσπασμος) προκαλώντας στένωση του αυλού των αεραγωγών.Συνυπάρχουν επίσης οίδημα και άφθονες παχύρρευστες εκκρίσεις ,τα οποία επιτείνουν τη στένωση αυτή.Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα που διέρχεται μέσω αυτών.
Τα κυριότερα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος είναι: βήχας (συνήθως πιο έντονος κατά το νυκτερινό ύπνο και τις πρώτες πρωϊνές ώρες), συριγμός της αναπνοής,δύσπνοια,αίσθημα βάρους στο στήθος
Στα διαστήματα μεταξύ των παροξυσμών τα άτομα που πάσχουν από άσθμα είναι ελεύθερα συμπτωμάτων και η σπιρομέτρησή τους φυσιολογική.Η βαρύτητα του άσθματος εξαρτάται από το πόσο συχνά υπάρχουν παροξυσμοί.
Οι αφορμές που προκαλούν τον βρογχόσπασμο  είναι πολλές,όπως διάφορα αλλεργιογόνα (γύρη των λουλουδιών,οικιακή σκόνη,τρίχες ζώων,κλπ),κρύος αέρας,άσκηση,λοιμώξεις,stress,ρύπανση περιβάλλοντος,φάρμακα

Το βρογχικό άσθμα το κατατάσσουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

  • το εξωγενές αλλεργικό βρογχικό άσθμα και το ενδογενές βρογχικό άσθμα.Το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα οφείλεται κυρίως στην επίδραση διαφόρων παραγόντων που προέρχονται από έξω, δηλ. από το περιβάλλον και λέγονται αλλεργιογόνα( τριχώματα ζώων,γύρη λουλουδιών κλπ) . Η μορφή αυτή του άσθματος προσβάλει συνήθως την παιδική ηλικία και οφείλεται κυρίως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού προς τους εξωγενείς παράγοντες.
  •  Το ενδογενές άσθμα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του, γι' αυτό και η μορφή αυτού του άσθματος είναι γνωστή στη συμβατική ιατρική  και σαν άσθμα αγνώστου αιτιολογίας.Προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.
Στο βρογχικό άσθμα φαίνεται ότι δύο κύριες παθοφυσιολογικές διαταραχές λαμβάνουν χώρα: η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και η φλεγμονώδης αποφρακτική διαταραχή.Η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών υποδηλώνει αυξημένη ετοιμότητα των λείων μυϊκών ινών του τραχειοβρογχικού να απαντούν με σπασμό σε διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα ή άλλα ερεθίσματα.
 
Στην φλεγμονώδη αποφρακτική φάση, οι βρόγχοι διηθούνται από φλεγμονώδη κύτταρα με αποτέλεσμα τη σύσπαση των λειών μυϊκών ινών, οίδημα του βεννογόνου και έκκριση ιξώδους βλέννας. Η αλληλουχία αυτών των γεγονότων προκαλεί τη δύσπνοια, τον εκπνευστικό συριγμό, την παράταση της εκπνοής και την απόχρεμψη.
 
Διάφοροι συναισθηματικοί παράγοντες είναι δυνατό ,επίσης,να συμβάλλουν στις εκδηλώσεις του βρογχικού άσθματος. Αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός που επιδεινώνει τα συμπτώματα, εντούτοις θεωρείται πιθανή η συμβολή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στην αύξηση του τόνου των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών και την πρόκληση του βρογχόσπασμου.
 
 Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως προοδευτικά, μέσα σε ώρες ή ημέρες από την έκθεση στον εκλυτικό παράγοντα. Πολύ συχνά συνδυάζονται με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως φτάρνισμα, ρινική καταρροή και ρινική συμφόρηση. Οι παροξυσμοί συνήθως εμφανίζονται τις νυκτερινές ώρες και ιδιαίτερα μεταξύ 2 και 4 πμ. Τα κλασσικά συμπτώματα του βρογχικού άσθματος περιλαμβάνουν συσφιγκτικό άλγος στο θώρακα, δύσπνοια, εκπνευστικό συριγμό, παροξυσμικό βήχα και παχύρρευστη απόχρεμψη. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά και στον ίδιο τον ασθενή και κυμαίνεται από τον παροξυσμικό ξηρό βήχα ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες, έως την έντονη δύσπνοια με την εργώδη αναπνοή και την κυάνωση.

Αλλεργική Βρογχίτιδα

Σε αντίθεση με το βρογχικό άσθμα, στο οποίο επηρεάζονται οι μικρότεροι βρόγχοι και τα βρογχιόλια, η αλλεργική βρογχίτιδα επηρεάζει τους μεσαίους και μεγάλους βρόγχους. Αυτό εξηγεί την απουσία ενός σαφώς βρογχοσπαστικού συστατικού και ασθματικών επιθέσεων σε αυτή την ασθένεια.
 
Η αλλεργική βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από οίδημα οίδημα βλεννογόνου, στένωση του αυλού των τμημάτων βρόγχων και μεγάλο αριθμό βρογχικών βλεννογόνων εκκρίσεων στον αυλό.
Η αλλεργική βρογχίτιδα στα μικρά παιδιά, λόγω των ηλικιακών χαρακτηριστικών της βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού, εκδηλώνεται με κυρίαρχο οίδημα και υπερέκκριση, με πολύ ήπια βρογχοσυστολή. Το γεγονός αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους που δυσκολεύουν τα μικρά παιδιά να διαφοροποιήσουν τη διάγνωση αυτής της νόσου με βρογχικό άσθμα .
Το κύριο σύμπτωμα της αλλεργικής βρογχίτιδας - συχνά παροξυσμικό, επίμονο βήχα, που εκδηλώθηκε κυρίως τη νύχτα. Στην αρχή, συνήθως ένας βήχας είναι ξηρός, αργότερα μετατρέπεται σε υγρό. Οι επιθέσεις βήχα μπορούν να ενεργοποιηθούν από το φυσικό στρες, τα αρνητικά συναισθήματα κ.λπ.
 
Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη θεραπεία στην πολύ μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με βρογχικά άσθμα ή αλλεργική βρογχίτιδα.