Υπερτρίχωση
 
Η υπερτρίχωση μπορεί να επηρεάζει γυναίκες και άνδρες και χαρακτηρίζεται από αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα μέρη του σώματος.Στις γυναίκες το πρόβλημα της υπερτρίχωσης είναι σοβαρότερο. Ωστόσο στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνδρες για λόγους αισθητικής, ενοχλούνται από την υπερβολική τριχοφυΐα.Tο αισθητικό πρόβλημα που προκύπτει, δημιουργεί αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις στον ασθενή.
 
Στις γυναίκες με υπερτρίχωση υπάρχουν σκούρες, σκληρές τρίχες, στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά. Οι τρίχες αυτές είναι διαφορετικές από τις λεπτές τρίχες που φυσιολογικά υπάρχουν στο πάνω χείλος, στο μάγουλο, στους μαστούς ή στην κοιλιά ή το πολύ λεπτό χνούδι που υπάρχει παντού στο σώμα.
 
Στο δασυτριχισμό, η τριχοφυΐα στις γυναίκες είναι πολύ έντονη και έχει τα χαρακτηριστικά και κατανομή της ανδρικής τριχοφυίας. Παρουσιάζονται τρίχες σκούρες και σκληρές σε μέρη του σώματος που είναι φυσιολογικά άτριχα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο να γίνεται διαγνωστική έρευνα για να φανεί κατά πόσο υπάρχει μια υποκείμενη ασθένεια που προκαλεί την υπερβολική υπερτρίχωση.
 
Η υπερτρίχωση οφείλεται σε υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα που προκαλούν υπερτρίχωση ή και δασυτριχισμό.Ψηλά επίπεδα ανδρογενών ορμονών είναι δυνατόν να δημιουργηθούν από όγκους των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή των ωοθηκών. Ενδοκρινολογικές ορμονικές παθήσεις των ωοθηκών ή των επινεφριδίων μπορούν να προκαλέσουν υπερτρίχωση. Παθήσεις όπως η υπερπλασία των επινεφριδίων, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία μπορούν να συνοδεύονται από υπερτρίχωση.Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες και τα αναβολικά στεροειδή, μπορούν να προκαλέσουν υπερτρίχωση.Σε ένα ποσοστό που ανέρχεται μέχρι το 10% των γυναικών, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη και η ανδροστενδιόνη που εμπλέκονται σε υπερτρίχωση και δασυτριχισμό.

H Oμοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αρκετές περιπτώσεις υπερτρίχωσης και έκτοπης τριχοφυϊας.