Προβλήματα κύησης
Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος είναι Τακτικό Μέλος (MFHom) του Faculty of Homeopathy Μ.Βρετανίας,τ.Επιμελητής ΕΣΥ και εξειδικευμένος στην Γυναικολογική Παθολογία(Gynaecological Pathology)

Η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει πολλά προβλήματα  κύησης.Μια από τις συχνές θεραπευτικές εφαρμογές της Oμοιοπαθητικής είναι τά προβλήματα της κύησης χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων
.Η Ομοιοπαθητική  Φαρμακολογία περιλαμβάνει πολλά εξειδικευμένης δράσης ομοιοπαθητικά φάρμακα για αυτά τά προβλήματα. Η κλινικά και ολιστικά εφαρμοσμένη Ομοιοπαθητική, που απευθύνεται τόσο στον ασθενή όσο και σε αυτή την ίδια την διαταραχή των φυσιολογικών λειτουργιών, είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που βοηθούν  να  αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κύησης  και να εμποδισθεί  η εξέλιξη των προβλήμάτων που σχετίζονται με αυτήν.
 Η ομοιοπαθητική θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θεραπεύεται οριστικά με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται  απευθυνονται σε όλους τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για  τα προβλήματα της κύησης σε ένα συγκεκριμμένο άτομο.Η επιλογή των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται, γίνεται μετα από κατάλληλη λήψη και αναλυση του ομοιοπαθητικού ιστορικού και μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων. Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος, μετεκπαιδευμένος στη γυναικολογική παθολογία, έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία  στην Ομοιοπαθητική θεραπεία των προβλημάτων της κύησης, συνδυάζοντας αρμονικά την κλασσική ολιστική θεραπευτική με τη σύγχρονη ιατρική γνώση.Πάνω από τις μισές έγκυες παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας και εμέτων. Οι ναυτίες παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρούν μετά τις 12 εβδομάδες. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ανάμεσα στις 6 το πρωί και νωρίς το απόγευμα, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που αναφέρουν επίμονα συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ναυτίες και οι έμετοι δεν συνδέονται με προβλήματα της ίδιας της εγκυμοσύνης, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, όπου προκαλούν μεγάλη αφυδάτωση της εγκύου που απαιτεί νοσηλεία και ενδοφλέβια ενυδάτωση και θεραπεία.
Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που ήταν δυσκοίλιες και πριν μείνουν έγκυες, αλλά μπορεί να είναι και νέο σύμπτωμα λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης που προκαλούν μειωμένη κινητικότητα στο έντερο. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Η καούρα εμφανίζεται όταν τροφή από το στομάχι ανεβαίνει προς τον οισοφάγο (γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση). Ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο υπάρχει μια ‘βαλβίδα’ (γαστρο-οισοφαγικός σφιγκτήρας) που εμποδίζει φυσιολογικά την αναγωγή οξέων από το στομάχι. Οι καούρες είναι συχνές μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει ο γαστρο-οισοφαγικός σφιγκτήρας λόγω της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Επίσης αυξάνεται η πίεση που ασκεί η εγκυμονούσα μήτρα στο στομάχι, το οποίο αδειάζει με πιο αργούς ρυθμούς στην εγκυμοσύνη.
Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, παρατηρείται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της προσαρμογής της σπονδυλικής στήλης στο βάρος της εγκυμονούσας μήτρας, αλλά και λόγω της αυξημένης τάσης των μυών της σπονδυλικής στήλης.
Οι αιμορροΐδες είναι φλεβικοί κιρσοί- φλέβες, δηλαδή, που έχουν διασταλεί- και βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες (όπως και οι κιρσοί στα πόδια ή στα χείλη του αιδοίου) επιδεινώνονται στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας που προκαλείται στα κάτω άκρα.
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλά από τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήματα της εγκυμοσύνης (π.χ. οσφυαλγία, καούρες) μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου της εγκύου, γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Τα οιδήματα (πρηξίματα) είναι συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. Πάνω από τις μισές εγκύους αναφέρουν οιδήματα στα πόδια και στους αστραγάλους κατά την κύηση.
Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνό πρόβλημα της εγκυμοσύνης και οφείλονται σε ανατομικές αλλαγές του ουροποιητικού συστήματος, αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης κατά την κύηση, καθώς και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα ούρα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι συχνουρία, συνεχές αίσθημα διάθεσης για ούρηση, δυσουρία, δύσοσμα και μη διαυγή ούρα, πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, οσφυαλγία, ναυτία, έμετος, ακόμα και πυρετός.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα συνήθη προβλήματα της κύησης,έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα ότι στερείται παντελώς των παρενεργειών και τοξικών δράσεων που μπορει να έχουν τα χημικά φάρμακα.