Καρκίνος εντέρου
Η  παρουσία αίματος στα κόπρανα ή η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως το αίμα είναι έντονα κόκκινο και βάφει τα κόπρανα ενώ στη περίπτωση γαστρορραγίας το αίμα είναι σκούρο -μαύρο λόγω του ότι έχει διαλυθεί (αναχθεί) από τα γαστρικά οξέα στο στομάχι. Η  αναιμία  μπορεί να είναι μοναδικό σύμπτωμα σε καρκίνους εντοπιζόμενους στο δεξιό τμήμα (ανιόν και τυφλό).
Άλλα συμπτώματα είναι η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, δηλαδή διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή τους, τα άτυπα κοιλιακά άλγη, ο μετεωρισμός της κοιλιάς καθώς και η απώλεια βάρους. Επειδή το αριστερό κόλον είναι πιο στενό από το δεξιό, οι καρκίνοι που εντοπίζονται στο αριστερό τμήμα μπορεί να προκαλέσουν ατελή ή και πλήρη απόφραξη του εντέρου.
Οικογενειακό ιστορικό υπάρχει σε ποσοστό περίπου 15-20% των ασθενών. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται όταν υπάρχει ένας 1ου βαθμού συγγενής με καρκίνο παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν η διάγνωση στους συγγενείς πρώτου βαθμού τίθεται σε μικρή ηλικία.
Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων η δίαιτα φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος. Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (και ιδιαίτερα επεξεργασμένου), ενώ προστατευτική δράση θεωρείται ότι έχουν η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση φυτικών τροφών και φρούτων (ιδιαίτερα των πλούσιων σε φυτικές ίνες,  αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D) καθώς και η ασπιρίνη.
Τέλος προκαρκινικές καταστάσεις είναι οι αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Οι αδενωματώδεις πολύποδες του εντέρου εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες εξαλλαγής ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό επιθηλιακής  μορφολογικής δυσπλασίας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατηγοριοποιείται στα ακόλουθα στάδια:
  • Στάδιο Ο. Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό του επιθηλίου-βλεννογόνου του παχέος εντέρου
  • Στάδιο Ι. Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί στο στρώμα των μυών του παχέος εντέρου
  • Στάδιο ΙΙ. Ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από το τοίχωμα του εντέρου
  • Στάδιο ΙΙΙ. Έχουν προσβληθεί λεμφαδένες
  • Στάδιο ΙV. Υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις