Καρκίνος εντέρου
Η  παρουσία αίματος στα κόπρανα ή η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως το αίμα είναι έντονα κόκκινο και βάφει τα κόπρανα ενώ στη περίπτωση γαστρορραγίας το αίμα είναι σκούρο -μαύρο λόγω του ότι έχει διαλυθεί (αναχθεί) από τα γαστρικά οξέα στο στομάχι. Η  αναιμία  μπορεί να είναι μοναδικό σύμπτωμα σε καρκίνους εντοπιζόμενους στο δεξιό τμήμα (ανιόν και τυφλό).

Άλλα συμπτώματα είναι η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, δηλαδή διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή τους, τα άτυπα κοιλιακά άλγη, ο μετεωρισμός της κοιλιάς καθώς και η απώλεια βάρους. Επειδή το αριστερό κόλον είναι πιο στενό από το δεξιό, οι καρκίνοι που εντοπίζονται στο αριστερό τμήμα μπορεί να προκαλέσουν ατελή ή και πλήρη απόφραξη του εντέρου.
Οικογενειακό ιστορικό υπάρχει σε ποσοστό περίπου 15-20% των ασθενών. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται όταν υπάρχει ένας 1ου βαθμού συγγενής με καρκίνο παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν η διάγνωση στους συγγενείς πρώτου βαθμού τίθεται σε μικρή ηλικία.

Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος,Ομοιοπαθητικός-Ιατρός Ιστοπαθολόγος,έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της κλινικής εφαρμογής της Ομοιοπαθητικής παράλληλα με την ενδεικνυόμενη ογκολογική αντιμετώπιση(χειρουργική,χημειοθεραπευτική,ακτινοθεραπευτική,κτλ) απο τον Ειδικό Ιατρό.Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προεγχειρητική,κτλ φάση,στη φάση της αποκατάστασης και στη φάση της παρακολούθησης(follow up) και συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συνολική αντιμετώπιση της υγείας των πασχόντων απο καρκίνο.Η Κλινική Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα σε αυτο τον τομέα και επιβεβαιώνεται στη σύγχρονη έρευνα και τις κλινικές εφαρμογές της.


Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων η δίαιτα φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος. Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (και ιδιαίτερα επεξεργασμένου), ενώ προστατευτική δράση θεωρείται ότι έχουν η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση φυτικών τροφών και φρούτων (ιδιαίτερα των πλούσιων σε φυτικές ίνες,  αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D) καθώς και η ασπιρίνη.

Τέλος προκαρκινικές καταστάσεις είναι οι αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Οι αδενωματώδεις πολύποδες του εντέρου εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες εξαλλαγής ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό επιθηλιακής  μορφολογικής δυσπλασίας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατηγοριοποιείται στα ακόλουθα στάδια:
  • Στάδιο Ο. Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό του επιθηλίου-βλεννογόνου του παχέος εντέρου
  • Στάδιο Ι. Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί στο στρώμα των μυών του παχέος εντέρου
  • Στάδιο ΙΙ. Ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από το τοίχωμα του εντέρου
  • Στάδιο ΙΙΙ. Έχουν προσβληθεί λεμφαδένες
  • Στάδιο ΙV. Υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις
O Δρ Τάσος Βαρθολομαίος είναι Μέλος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ (SHISSO, Société Homéopathique Internationale de Soins de Support en Oncologie),η οποία ασχολείται ειδικά και αποτελεσματικά με τις κατάλληλες εφαρμογές της Ομοιοπαθητικής στους πάσχοντες από Καρκίνο,σύμφωνα με την πλέον σύγχρονη έρευνα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και  θεραπευτικές εφαρμογές σε Κρατικά Συστήματα Υγείας