Παθήσεις χοληδόχου κύστης

Χρόνια Λιθιασική Χολοκυστίτιδα

Ο όρος  “χρόνια χολοκυστίτιδα” περιγράφει μία χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως ή οποία μπορεί  να συνδέεται με την παρουσία χολόλιθων. Η νόσος μπορει να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στο δεξιό υποχόνδριο (κάτω από τα πλευρά) με αντανάκλαση ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Ο πόνος προκαλείται όταν ένας κινούμενος χολόλιθος ενσφηνώνεται και αποφράσσει παροδικά τον κυστικό πόρο. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από ένα λιπαρό γεύμα, όταν η χοληδόχος κύστη συσπάται για να απελευθερώσει την χολή στο δωδεκαδάκτυλο. Ξεκινάει απότομα και  υποχωρεί σταδιακά, εάν και εφόσον ο σφηνωμένος λίθος μετακινηθεί και ελευθερωθεί η έξοδος της χολής. Συνήθως συνοδεύεται με ναυτία και έμετο. Τα επεισόδια του πόνου υποτροπιάζουν με εντελώς απρόβλεπτη συχνότητα και μπορεί να απέχουν μεταξύ τους  από μέρες μέχρι και χρόνια.
Η χρόνια χολοκυστίτιδα μπορεί να εκδηλώνεται και με πιο άτυπα συμπτώματα όπως, δυσανεξία στις λιπαρές τροφές, δυσπεψία, καούρες και φούσκωμα στο στομάχι που συνοδεύονται από έντονα ρεψίματα.

Xοληστερινικοί Πολύποδες

Οι πολύποδες είναι προσεκβολές του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Συνήθως βρίσκονται τυχαία σε υπερηχογράφημα. Η κλινική τους σημασία έγκειται στην ενδεχόμενη ύπαρξη δυναμικού για κακοήθη εξέλιξη. Η πλειονότητα αυτών των αλλοιώσεων δεν είναι νεοπλασματικές, αλλά απλώς υπερπλαστικές ή συνιστούν εναποθέσεις λιπιδίων («χοληστερίνωση») στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Επομένως, η πλειοψηφία αυτών των βλαβών δεν είναι επικίνδυνες.
Η χοληστερίνωση χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση λιπιδίων εντός του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Είναι μια καλοήθης κατάσταση, η διάγνωση της οποίας γίνεται τυχαία μετά από χολοκυστεκτομή ή σε υπερηχογράφημα.                                                                          
Συνήθως είναι ασυμπτωματικοί και αποτελούν τυχαία ευρήματα σε υπερηχογράφημα κοιλίας. Η σημασία τους, όπως ήδη αναφέρθηκε, σχετίζεται με το ενδεχόμενο δυναμικό τους για καρκινογένεση.            
Σπανίως, σε λίγους ασθενείς, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της χολολιθίασης (κωλικό χοληφόρων, παγκρεατίτιδα, αποφρακτικό ίκτερο). Αυτό συμβαίνει όταν ο πολύποδας αποκολληθεί από το τοίχωμα, οπότε συμπεριφέρεται παρόμοια με λίθο. Πόνος μπορεί να προκληθεί αν ο πολύποδας βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο της χοληδόχου κύστης, οπότε μπορεί να εμποδίζει την εκροή χολής κατά τα γεύματα.

Η Ομοιοπαθητική μπορει να βοηθήσει σημαντικά σε πολλές περιπτώσεις χρόνιας λιθιασικής χολοκυστίτιδας, χοληστερινωσης και χοληστερινικών πολυπόδων της χοληδόχου κύστης.