Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως και στα δυο μάτια και περιλαμβάνουν:
  •     Έντονη φαγούρα ή/και κάψιμο
  •     Κοκκίνισμα (διεσταλμένα αγγεία του επιπεφυκότα)
  •     Δακρύρροια ή/και βλεννώδεις εκκρίσεις
  •     Πόνο, φωτοφοβία (έντονη ενόχληση με το φως)
  •     Πρησμένα βλέφαρα (εντονότερα το πρωί)
Μια ταξινόμηση των οφθαλμικών αλλεργιών ανάλογα με τον τρόπο εμφάνισης αλλά και την αιτία είναι ο ακόλουθος:
Εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Πρόκειται για την πιο συχνή οφθαλμική αλλεργία. Προσβάλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και συχνά συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα. Πρόκειται για αντίδραση στη γύρη ή το γρασίδι και έχει έτσι εποχική εκδήλωση με έξαρση την άνοιξη και διάρκεια λίγων εβδομάδων.
Ολοετής (ή ετήσια) αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Έχουμε εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτές της εποχικής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που όμως διαρκούν όλο το χρόνο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα το πρωί και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Είναι πιο συχνή στην περιοχή της Μεσογείου και σε ξηρά, ζεστά κλίματα. Εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες από 3 εως 20 ετών με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες ατοπικές καταστάσεις όπως άσθμα ή έκζεμα. Πρόκειται για χρόνια αλλεργική αντίδραση. Είναι ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με υφέσεις και υποτροπές. Συνήθως οι εξάρσεις και τα συμπτώματα είναι εντονότερα την περίοδο από την άνοιξη εως το φθινόπωρο.

Εξ επαφής (οξεία) επιπεφυκίτιδα

 Πρόκειται για μια άμεση και συχνά έντονη αντίδραση σε αλλεργιογόνο παράγοντα που έρχεται σε επαφή με το μάτι. Συχνά πρόκειται για καλλυντικά, make-up ή ακόμα και αρώματα. Εδώ επίσης υπάγονται οι αλλεργίες σε φάρμακα που βρίσκονται σε κολλύρια, ακόμα και σε συντηρητικά κολλυρίων, τεχνητών δακρύων ή υγρών φροντίδας φακών επαφής. Μπορεί να φλεγμαίνει και το δέρμα των βλεφάρων και της γύρω περιοχής.

Επιπεφυκίτιδα από χρήση φακών επαφής

Είναι το αποτέλεσμα του μηχανικού ερεθισμού (τριβής) του επιπεφυκότα που επενδύει τα βλέφαρα. Συχνότερη αιτία του είναι οι φακοί επαφής με αυξημένο τον κίνδυνο όταν συσσωρεύονται στην επιφάνειά τους πρωτεϊνικές ακαθαρσίες.

H Oμοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία της Αλλεργικής Επιπεφυκιτιδας.