Κλιμακτήριος-Εμμηνόπαυση
Η O Δρ Τάσος Βαρθολομαίος είναι Ιατρός-Ομοιοπαθητικος  εξειδικευμένος στην Γυναικολογικη Παθολογία(Gynaecological Pathology)

Κλιμακτήριος και η Εμμηνόπαυση βρίσκουν συχνά λύση στα προβλήματά τους με τηνΟμοιοπαθητική Μια από τις συχνές θεραπευτικές εφαρμογές της Oμοιοπαθητικής είναι τά προβλήματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.Η Ομοιοπαθητική  Φαρμακολογία περιλαμβάνει πολλά εξειδικευμένης δράσης ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη ρύθμιση αυτή. Η κλινικά και ολιστικά εφαρμοσμένη Ομοιοπαθητική, που απευθύνεται τόσο στον ασθενή όσο και σε αυτή την ίδια την πάθηση, είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που βοηθούν  να  αντιμετωπισθούν οι διαταραχές υγείας της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης και να εμποδισθεί  η εξέλιξη των προβλήμάτων που σχετίζονται με αυτές. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θεραπεύεται οριστικά με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται  απευθυνονται σε όλους τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για  τις διαταραχές της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης σε ένα συγκεκριμμένο άτομο.Η επιλογή των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται, γίνεται μετα από κατάλληλη λήψη και αναλυση του ομοιοπαθητικού ιστορικού και ,όπου χρειάζεται, μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων. Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία  στην Ομοιοπαθητική θεραπεία των διαταρχώντής κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, συνδυάζοντας αρμονικά την κλασσική ολιστική θεραπευτική με τη σύγχρονη ιατρική γνώση.

Το διάστημα μεταξύ της μείωσης της αναπαραγωγικής ικανότητος μέχρι την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος και διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Στην εμμηνόπαυση έχει μπει μια γυναίκα όταν έχει διακοπεί η έμμηνος ρύση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα 48 και 52 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα, όπως ύστερα από χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών, χημειοθεραπεία ή γενετικά προβλήματα. Οι πολύτοκες και οι γυναίκες με αυξημένη μάζα σώματος συνήθως εμφανίζουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, ενώ, αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, που καπνίζουν, παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, εκτίθενται σε ακτινοβολία ή έχουν εκτεθεί σε τοξικούς χημικούς παράγοντες, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία. Το πρώτο σημάδι είναι οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση και ακολουθούν οι εξάψεις, στο πάνω μέρος του σώματος και συχνά συνοδεύονται από ιδρώτα και κοκκίνισμα στο δέρμα.

 Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:Ανωμαλία στη συχνότητα της περιόδου, Αϋπνία, Μεταβολές στη διάθεση, Κόπωση, Κατάθλιψη, Ευερεθιστότητα, Ταχυκαρδίες, Πονοκέφαλος, Πόνοι στις αρθρώσεις,Διαταραχές στη σεξουαλική διάθεση, Ξηρότητα του κόλπου, Διαταραχές ούρησης.Τα συμπτώματα αυτά δεν τα αισθάνονται όλες οι γυναίκες. Ενα μικρό ποσοστό έχει ένταση συμπτωμάτων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζει τις καθημερινές τους ασχολίες.Εκτός από τα «φανερά» συμπτώματα, κατά την εμμηνόπαυση δημιουργούνται και άλλες αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό εκ των οποίων κάποιες όπως η αύξηση της χοληστερόλης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς απαιτείται ενημέρωση και πρόληψη.

Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση πριν τα 45. Εκτιμάται ότι περίπου μία γυναίκα στις δέκα (10%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και την πιθανότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως άνοιας και οστεοπόρωσης, καθώς και πρόωρου θανάτου.

H Oμοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μια γυναίκα για να περάσει χωρις ταλαιπωρίες την κρισιμη αυτή φάση αλλα  και για να βαλει τις βασεις μιας πολύ καλης υγείας για τα επόμενα έτη και να παρεμποδίσει τα φαινόμενα πρόωρης γήρανσης.