Κλιμακτήριος-Εμμηνόπαυση

Το διάστημα μεταξύ της μείωσης της αναπαραγωγικής ικανότητος μέχρι την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος και διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Στην εμμηνόπαυση έχει μπει μια γυναίκα όταν έχει διακοπεί η έμμηνος ρύση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα 48 και 52 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα, όπως ύστερα από χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών, χημειοθεραπεία ή γενετικά προβλήματα. Οι πολύτοκες και οι γυναίκες με αυξημένη μάζα σώματος συνήθως εμφανίζουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, ενώ, αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, που καπνίζουν, παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, εκτίθενται σε ακτινοβολία ή έχουν εκτεθεί σε τοξικούς χημικούς παράγοντες, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία. Το πρώτο σημάδι είναι οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση και ακολουθούν οι εξάψεις, στο πάνω μέρος του σώματος και συχνά συνοδεύονται από ιδρώτα και κοκκίνισμα στο δέρμα.

 Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:Ανωμαλία στη συχνότητα της περιόδου, Αϋπνία, Μεταβολές στη διάθεση, Κόπωση, Κατάθλιψη, Ευερεθιστότητα, Ταχυκαρδίες, Πονοκέφαλος, Πόνοι στις αρθρώσεις,Διαταραχές στη σεξουαλική διάθεση, Ξηρότητα του κόλπου, Διαταραχές ούρησης.Τα συμπτώματα αυτά δεν τα αισθάνονται όλες οι γυναίκες. Ενα μικρό ποσοστό έχει ένταση συμπτωμάτων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζει τις καθημερινές τους ασχολίες.Εκτός από τα «φανερά» συμπτώματα, κατά την εμμηνόπαυση δημιουργούνται και άλλες αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό εκ των οποίων κάποιες όπως η αύξηση της χοληστερόλης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς απαιτείται ενημέρωση και πρόληψη.

Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση πριν τα 45. Εκτιμάται ότι περίπου μία γυναίκα στις δέκα (10%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και την πιθανότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως άνοιας και οστεοπόρωσης, καθώς και πρόωρου θανάτου.

H Oμοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μια γυναίκα για να περάσει χωρις ταλαιπωρίες την κρισιμη αυτή φάση αλλα  και για να βαλει τις βασεις μιας πολύ καλης υγείας για τα επόμενα έτη και να παρεμποδίσει τα φαινόμενα πρόωρης γήρανσης.