Άσθμα-Αλλεργική ρινίτιδα

Βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών. Στην ουσία πρόκειται για μία υπεραντίδραση των αεραγωγών (το τοίχωμα των οποίων διαθέτει μυϊκές ίνες) σε διάφορους παράγοντες,με αποτέλεσμα οι μυϊκές ίνες να συσπώνται (βρογχόσπασμος) προκαλώντας στένωση του αυλού των αεραγωγών.Συνυπάρχουν επίσης οίδημα και άφθονες παχύρρευστες εκκρίσεις ,τα οποία επιτείνουν τη στένωση αυτή.Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα που διέρχεται μέσω αυτών.
Τα κυριότερα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος είναι: βήχας (συνήθως πιο έντονος κατά το νυκτερινό ύπνο και τις πρώτες πρωϊνές ώρες), συριγμός της αναπνοής,δύσπνοια,αίσθημα βάρους στο στήθος
Στα διαστήματα μεταξύ των παροξυσμών τα άτομα που πάσχουν από άσθμα είναι ελεύθερα συμπτωμάτων και η σπιρομέτρησή τους φυσιολογική.Η βαρύτητα του άσθματος εξαρτάται από το πόσο συχνά υπάρχουν παροξυσμοί.
Οι αφορμές που προκαλούν τον βρογχόσπασμο  είναι πολλές,όπως διάφορα αλλεργιογόνα (γύρη των λουλουδιών,οικιακή σκόνη,τρίχες ζώων,κλπ),κρύος αέρας,άσκηση,λοιμώξεις,stress,ρύπανση περιβάλλοντος,φάρμακα

Το βρογχικό άσθμα το κατατάσσουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

το εξωγενές αλλεργικό βρογχικό άσθμα και το ενδογενές βρογχικό άσθμα.Το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα οφείλεται κυρίως στην επίδραση διαφόρων παραγόντων που προέρχονται από έξω, δηλ. από το περιβάλλον και λέγονται αλλεργιογόνα( τριχώματα ζώων,γύρη λουλουδιών κλπ) . Η μορφή αυτή του άσθματος προσβάλει συνήθως την παιδική ηλικία και οφείλεται κυρίως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού προς τους εξωγενείς παράγοντες.
 Το ενδογενές άσθμα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του, γι' αυτό και η μορφή αυτού του άσθματος είναι γνωστή στη συμβατική ιατρική  και σαν άσθμα αγνώστου αιτιολογίας.Προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.
 
Στο βρογχικό άσθμα φαίνεται ότι δύο κύριες παθοφυσιολογικές διαταραχές λαμβάνουν χώρα: η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και η φλεγμονώδης αποφρακτική διαταραχή.Η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών υποδηλώνει αυξημένη ετοιμότητα των λείων μυϊκών ινών του τραχειοβρογχικού να απαντούν με σπασμό σε διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα ή άλλα ερεθίσματα.
 
Στην φλεγμονώδη αποφρακτική φάση, οι βρόγχοι διηθούνται από φλεγμονώδη κύτταρα με αποτέλεσμα τη σύσπαση των λειών μυϊκών ινών, οίδημα του βεννογόνου και έκκριση ιξώδους βλέννας. Η αλληλουχία αυτών των γεγονότων προκαλεί τη δύσπνοια, τον εκπνευστικό συριγμό, την παράταση της εκπνοής και την απόχρεμψη.
 
Διάφοροι συναισθηματικοί παράγοντες είναι δυνατό ,επίσης,να συμβάλλουν στις εκδηλώσεις του βρογχικού άσθματος. Αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός που επιδεινώνει τα συμπτώματα, εντούτοις θεωρείται πιθανή η συμβολή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στην αύξηση του τόνου των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών και την πρόκληση του βρογχόσπασμου.
 
 Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως προοδευτικά, μέσα σε ώρες ή ημέρες από την έκθεση στον εκλυτικό παράγοντα. Πολύ συχνά συνδυάζονται με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως φτάρνισμα, ρινική καταρροή και ρινική συμφόρηση. Οι παροξυσμοί συνήθως εμφανίζονται τις νυκτερινές ώρες και ιδιαίτερα μεταξύ 2 και 4 πμ. Τα κλασσικά συμπτώματα του βρογχικού άσθματος περιλαμβάνουν συσφιγκτικό άλγος στο θώρακα, δύσπνοια, εκπνευστικό συριγμό, παροξυσμικό βήχα και παχύρρευστη απόχρεμψη. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά και στον ίδιο τον ασθενή και κυμαίνεται από τον παροξυσμικό ξηρό βήχα ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες, έως την έντονη δύσπνοια με την εργώδη αναπνοή και την κυάνωση.

Αλλεργική Ρινίτιδα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: η ρινική συμφόρηση και απόφραξη της μύτης (μπούκωμα), η καταρροή με υδαρείς ρινικές εκκρίσεις, οι πταρμοί ή φταρνίσματα και ο κνησμός στη μύτη, μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο.
Συχνά συνυπάρχει κνησμός στο φάρυγγα και την υπερώα, βήχας, βράγχος φωνής, ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα. Πολλές φορές, συνοδεύεται με συμπτώματα από τα μάτια, όπως κνησμό, δακρύρροια, ερυθρότητα.Σε αρκετές περιπτώσεις, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, ρινικούς πολύποδες, άσθμα.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία του Άσθματος και της Αλλεργικής Ρινίτιδας