Πολυκύστικες ωοθήκες
Οι Πολυκύστικες ωοθήκες θεραπεύονται συχνά με ομοιοπαθητική

Πολυκύστικες ωοθήκες
Το Σύνδρομο των  πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορρυσιακό  κύκλο μιας γυναίκας, την γονιμότητά της, τις  ορμόνες της ή πτυχές της εμφάνισής της.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από τις κανονικές ωοθήκες και έχουν δύο φορές τον αριθμό των ωοθυλακίων μιάς ωοθήκης (μικρές κύστεις).
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν:
  •     ακανόνιστη περίοδο ή μη εμφάνιση περιόδου
  •     δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης (μειωμένη γονιμότητα)
  •     αυξημένη ποσότητα τριχών προσώπου ή σώματος σε σχέση με αυτό που  είναι το σύνηθες  για εσάς (υπερτρίχωση)
  •     απώλεια μαλλιών εκ της κεφαλής
  •     αυξημένο  βάρος, ταχεία αύξηση βάρους, δυσκολία στην απώλειά του
  •     λιπαρό δέρμα, ακμή
  •     κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σώμα  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ορμόνη ινσουλίνη (γνωστή κι ως αντίσταση στην ινσουλίνη), έτσι ώστε το επίπεδο της γλυκόζης να είναι υψηλότερο.Για να αποφύγετε την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης , το σώμα σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη.Τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν  σε αύξηση βάρους, ανώμαλες περιόδους, υπογονιμότητα και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Οι γυναίκες με PCOS τείνουν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι πιθανόν να σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και στο ότι έχουν υπερβολικό βάροςΗ υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα και γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.Η ανάπτυξη καρδιακής νόσου συνδέεται με καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε πολλες περιπτώσεις Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και να αποκαταστησει πολλα προβλήματα και διοαταραχές που σχετίζονται με αυτό.

Οι συνεπειες  του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκων(PCOS) ειναι:

  Δυσκολία σύλληψης
Το PCOS είναι μια από τις κύριες αιτίες σε προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή το PCOS εμποδίζει το σώμα από την τακτική ωορρηξία ή μερικές φορές από την ωορρηξία.Τα θυλάκια που κανονικά απελευθερώνουν ένα αυγό από την ωοθήκη, δεν ωριμάζει λόγω της έλλειψης ορμονών και έτσι παραμένει στην ωοθήκη.Η εγκυμοσύνη είναι δυνατή  με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά μπορεί να απαιτούνται επιπλέον θεραπείες γονιμότητας.

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου, λόγω της πλημμύρας των αρσενικών ορμονών είναι μια ακανόνιστη περίοδο. Η περίοδος μπορεί ακόμη και να απουσιάζει εντελώς.Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες  αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρατεταμένες, βαριές περιόδους. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης, πόνο ή κράμπες στην πύελο.

Υπερβολική τριχοφυΐα

Δασυτριχισμός είναι ο ιατρικός όρος για την μεγάλη ανάπτυξη των τριχών σε όλο το σώμα.Η τριχοφυΐα συνήθως αρχίζει να αυξάνεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη,στα δάχτυλα των χεριών και στα δάχτυλα των ποδιών.Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ποσότητες από τρίχες στο σώμα αλλά ο δασυτριχισμός χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη ποσότητα. Αυτό προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.

Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα

Ένα άλλο αποτέλεσμα των υπερβολικών αρσενικών ορμονών είναι το λιπαρό δέρμα με τα σπυράκια.Εάν αντιμετωπίζετε έξαρση πριν από την περίοδό σας, είναι η ίδια αρχή που διέπει και το PCOS μόνο που είναι σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα .Αιφνίδια, σοβαρή έξαρση και / ή αλλαγές στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να σημαίνει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αύξηση βάρους

Το PCOS επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κυρίως γύρω από το μεσαίο τμήμα του σώματος.Αυτή η μορφή της αύξησης του βάρους συνδέεται επίσης με τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι γυναίκες με PCOS τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι συχνός σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Άγχος και κατάθλιψη

Οι ορμόνες επηρεάζουν την διάθεσή μας, καθώς και το σώμα μας, κάτι που οι γυναίκες που βιώνουν PMS το γνωρίζουν.Για τις γυναίκες με PCOS, τα συναισθήματα της έντασης, κατάθλιψης ή ευερεθιστότητας μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά.Βιώνοντας αλλαγές στο σώμα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και της τριχοφυΐας,και με την κοινωνία που θέλει συγκεκριμένα πρότυπα, συχνά επιδεινώνονται αυτά τα συναισθήματα.