Ανεξήγητη υπογονιμότητα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ανεξήγητη υπογονιμότητα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία o  λεπτομερης έλεγχος σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι αδυνατεί να εξακριβώσει την αιτία αυτής της υπογονιμότητας. Το ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν έχει καταφέρει να επιτύχει σύλληψη έπειτα από 12 μήνες προσπαθειών με ελεύθερες επαφές, οπότε και ξεκινά ο έλεγχος. Όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, ο έλεγχος ξεκινά νωρίτερα.
Ο έλεγχος του υπογόνιμου ζευγαριού σε ένα ποσοστό 75% θα αποκαλύψει μία από τις εξής τρεις αιτίες:
1. διαταραχή ωοθυλακιορρηξίας,
2. διαταραχή σπέρματος, και
3. διαταραχή στη βατότητα των σαλπίγγων.
Σε ένα 8% η αιτία είναι η ενδομητρίωση, σε ένα 2% διάφοροι παράγοντες όπως ανοσολογικοί, ενδομητρικές συμφύσεις ή τραχηλικός παράγοντας. Στο εναπομείναν 15% δεν ευρίσκεται κάποια αιτία κι έχουμε την ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Η διαχείριση της ανεξήγητης υπογονιμότητας ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ μέχρι δύο κούπες την ημέρα και του αλκοόλ μέχρι τέσσερα ποτά την εβδομάδα. Επίσης, θα πρέπει η γυναίκα να επιτύχει ένα σωματικό βάρος που να αντιστοιχεί σε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεταξύ 20 και 28. Για παράδειγμα, για μία γυναίκα ύψους 1,60 μ. το ιδανικό βάρος είναι 51-69 κιλά, για ύψος 1,65 μ. είναι 54,5-73,5 κιλά και για γυναίκα ύψους 1,70 μ. είναι 57,8-78 κιλά. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν κυρίως στη γυναίκα, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και τον άνδρα να τις υιοθετεί, αφενός για το γενικότερο όφελος στην υγεία του, αλλά κυρίως γιατί έτσι παρέχεται υποστήριξη στη γυναίκα να πετύχει τους στόχους ευκολότερα.
 
 

Κοινοποίηση: