Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.grr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr

Θεραπευμένες Περιπτώσεις

Περιγράφονται ορισμένες ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

με σοβαρά  ή σύνθετα χρόνια προβλήματα υγείας ,οι οποιες Θεραπεύθηκαν

με Ομοιοπαθητική (Ομοιοθεραπεία)

 

περισσότερα more

Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Το πρώτο σας ραντεβου και τι ακολουθει

 

 

Πριν την Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Κλείνετε το Ραντεβού σας τηλεφωνικά ή μεσω email για  συγκεκριμενη μέρα και ωρα, κατά τροπο που η συνεντευξη να γίνεται με την απαραιτητη άνεση χρόνου χωρις να γινεται συμπίεση με άλλα ραντεβου.

Στην πρωτη Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Γίνεται μια διεξοδική συζητηση και αποτυπωση των προβλημάτων ,των διαταραχων της υγείας και των παθήσεων που σας απασχολούν, ανασκοπηση προηγούμενων εργαστηριακών εξετάσεων ,θεραπειων,κτλ μέσα απο ένα πλήρες Ομοιοπαθητικό ιστορικό.H Ομοιοπαθητική (Ομοιοθεραπεία) αναδεικνύει τις μεγάλες της δυνατότητες μονον μεσω ενός άρτιου και πλήρους ιστορικού.

περισσότερα more

Συνεντευξεις μεσω SKYPE

OMOIOΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και   μέσω  Skype

Skype name:  tasos.vartho  

  Οι συνεντεύξεις για Ομοιοπαθητικη (Ομοιοθεραπεία), για όσους ασθενείς δεν επιθυμουν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν , μπορούν να γίνονται ζωντανα με εικονα και ήχο μέσω Skype (Skype name: tasos.vartho) είτε τηλεφωνικά είτε και με υποβολη του ιστορικού μέσω e-mail βασει οδηγιών

περισσότερα more


Ιπποκρατική Ιατρική, Ομοιοπαθητική, Σύγχρονη Ιατρική
Παθήσεις /

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Κέντρο Ομοιοπαθητικής-Ολιστικής Ιατρικής

OMOIOΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δρ Τάσος Βαρθολομαίος,ΜD,PhD,MFHom,MHMA

Iατρος- Ομοιοπαθητικός

Μετεκπαιδευθεις στην Γυναικολογική Παθολογία

 

-Αγχώδης κατάθλιψη-Διαταραχές κύκλου-Υποθυρεοειδισμός

Νεα γυναίκα υπερβολικα σχολαστική,με εντονο άγχος, ανασφαλεια,έμμονες ιδέες  και ταση για καταθλιψη, μητρορραγιες, σοβαρο προεμμηνορυσιακο σύνδρομο,ακανονιστο κύκλο και κυστη ωοθηκης 5 εκ, αλλεργικες εκδηλωσεις,συνεχη αγωγή με αντισυλληπτικά, διαχυτους έντονους πόνους, κεφαλαλγίες, γαστραλγίες,ιλίγγους,αναιμία,υπολειτουργία του θυρεοειδούς υπο αγωγή με Τ4 και ηρεμιστικα/αντικαταθλιπτικά,τριχοφυϊα στο πρόσωπο.

Με την καταλληλη ομοιοπαθητική αγωγή απαλλάχθηκε από όλα τα ανωτερω προβλήματα τηςΗ προσωπικότητα τού κάθε ατόμου προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος των οργανικών ευαισθησιών και παθήσεων που παρουσιάζονται  και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα στα πλέον γόνιμα και δραστήρια χρόνια της ζωής.Η Ομοιοπαθητική (Oμοιοθεραπεία) δίνει πρωταρχική θέση στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου για να  θεραπεύσει,αλλα και για την πρόληψη και για τη συντήρηση και επαύξηση της φυσικής και ψυχολογικής ευεξίας,τόσο απαραίτητης στην καθημερινή ζωή.Περιγράφονται εδω τρία Ομοιοπαθητικά «φάρμακα»,το Ignatia,το Lachesis και το Pulsatilla ,που απευθύνoναι  το καθένα σε ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας ή/και σε συγκεκριμένες συνθήκες ζωής:


1)    Ignatia amara
Η κατάσταση που χρειάζεται Ignatia αναπτύσσεται μετά από μεγάλη στενοχώρια, ερωτικό χωρισμό ή απώλεια προσφιλούς προσώπου, εργασία μακριά από την οικογένεια, έντονη κριτική, μοναξιά, προσβολή, ντροπή. Οι γυναίκες που τους εκφράζει το φάρμακο είναι εσωστρεφείς, με οξεία  αντίληψη, ιδεαλισμό, ευσυνείδητες, ανεξάρτητες, ρομαντικές, που πληγώνονται εύκολα, αλλά και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και έχουν τακτικά ενοχές ή νιώθουν καταπιεσμένες. Συχνά συγκρατούν πολύ τα νεύρα τους και ξεσπούν με υστερικό τρόπο με θυμό, κλάματα, κτλ. Επειδή συγκρατούν πολύ το έντονο ξέσπασμα που έρχεται από μέσα τους, νιώθουν ένα χρόνιο «πλάκωμα» στο στήθος και «κόμπο» στον λαιμό, αναστενάζουν βαθιά, προσπαθούν «να πάρουν οξυγόνο» ή χασμουριούνται όλη την ημέρα.
Είναι ένα φάρμακο χρήσιμο σε όλες τις φάσεις της ζωής, όπως μετά από ερωτική απογοήτευση, μετά από οποιαδήποτε έντονη στεναχώρια, στην τρίτη ηλικία μετά την απώλεια του συντρόφου ή τον αποχωρισμό από τα παιδιά ή όταν είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό επίπονο πρόβλημα υγείας. Τα συμπτώματα είναι γενικά αντιφατικά, περίεργα και αλλάζουν γρήγορα. Είναι αυτά που εύκολα οδηγούν σε μακρές κλινι-κοεργαστηριακές εξετάσεις χωρίς τελικά ευρήματα και αποδίδονται σε «νευροφυτικές διαταραχές».

2) Lachesis
Η κατάσταση Lachesis αφορά  εξωστρεφείς, πολύ ομιλητικές γυναίκες, που εργάζονται σκληρά και ζουν έντονα τη ζωή τους, με ισχυρές συγκινήσεις, που δεν έχουν ενδοιασμό να τις φανερώσουν. Όταν καταπιεσθεί αυτή η άμετρη συγκινησιακή παρόρμηση, τότε ακριβώς διαταράσσεται η υγεία τους. Είναι υπερβολικά ζηλότυπες, καχύποπτες, κλαίνε και παθιάζονται εύκολα. Είναι ιδιαίτερα ερωτικά άτομα και συχνά γοητευτικά και εντυπωσιακά. Το ερωτικό στοιχείο κυριαρχεί στη ζωή τους, ενώ με τα χρόνια μπορει να αντικαθίσταται από ένα έντονο θρησκευτικό συναίσθημα,
Χειροτερεύουν από κάθε μορφή ζέστης και από τον ήλιο, εχουν συχνά εξάψεις, συμφορητικούς πονοκεφάλους και καλυτερεύουν στον καθαρό αέρα. Χαρακτηριστική είναι στις γυναίκες η προεμμηνορρυσιακή επιδείνωση και η σαφής βελτίωση όλων των συμπτωμάτων μόλις έρχεται η περίοδος.

3)Pulsatilla nigricans
Αφορά άτομα με μαλακό, ευγενικό, υποχωρητικό χαρακτήρα, ευσυγκίνη-τα, αξιαγάπητα, αυθόρμητα, που αποκτούν εύκολα συμπάθειες, τις οποίες και αναζητούν με χάρη και γλυκύτητα. Η έννοια της στοργής και της ηπιό-τητας είναι κυρίαρχα στοιχεία της προσωπικότητας τους, όπως και η μεταβλητότητα αλλά και η προσαρμοστικότητα, που αποτρέπει πολλές αρρώστιες. Είναι πλάσματα με έντονα τα στοιχεία της θηλυκότητας αλλά και της επιβίωσης. Περισσότερο επηρεάζονται από την αναξιοπιστία των άλλων, την ταπείνωση, τη ζήλια, τη μοναξιά, την απώλεια και ιδιαίτερα τις μεταβατικές φάσεις της ζωής, την εφηβεία και την κλιμακτήριο, όπου το φάρμακο έχει πολύ αξιόλογη εφαρμογή. Αγαπούν πολύ τα ήρεμα ζώα, αναζητούν στοργή, επιβεβαίωση και ασφάλεια, που τη βρί-σκουν κάτω από συνθήκες εξάρτησης. Εύκολα πληγώνονται και τα βάζουν με τον εαυτό τους, όμως δεν εντυπώνουν βαθιά και ξεπερνούν τα δυσάρεστα βιώματα σύντομα. Όλα τους τα προβλήματα, ακόμη και τα συγκινησιακά, όπως η κατάθλιψη, βελτιώνονται πολύ στον καθαρό αέρα και επιδεινώνονται το απόγευμα και μάλιστα σε κλειστό, άσχημα αεριζόμενο χώρο. Κλαίνε εύκολα και δεν το κρύβουν, ίσως ορισμένες φορές για να προσελκύσουν τη συμπάθεια και την παρηγοριά.
Σε κάθε περίπτωση,βέβαια,η συνταγογράφηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων,η δυναμοποίηση και η δοσολογία τους,προσδιορίζονται από τον ιατρό-ομοιοπαθητικό μετα από μια εμπεριστατωμένη συνέντευξη.

 

AIΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΠΡΟΣΩΠΟΥ - ΣΩΜΑΤΟΣ- ΜΑΛΛΙΩΝ, μπορειτε να αποταθείτε στον Δρ Τασο Βαρθολομαίο για εξατομικευμενη Ομοιοπαθητικη ή/και  Φυτοθεραπευτική  αγωγή τοσο σε μορφη κρεμας, λοσιόν, κτλ όσο και σε μορφή δισκιων, pills και καψουλας για ληψη από το στομα. H συνταγη,με βαση τη διαδικασια που θα σας υποδειχθεί, θα δοθει για εκτελεση και παράδοση σε φαρμακείο και μπορεί να σας αποσταλεί σε όποιο μέρος της Ελλάδος και αν βρίσκεσθε

 

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΑΚΜΗ

        ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΡΥΤΙΔΕΣ-ΣΥΣΦΙΞΗ

 

 

 

 

 

    Tα ομοιοπαθητικά συστατικά είναι τα κατεξοχήν συστατικά δερματικής κρέμας που μπορούν να δράσουν σε σημαντικό βάθος θεραπευτικά,δεδομένα ότι είναι φορείς βιοφυσικά αποτυπωμένης φαρμακευτικής πληροφορίας.Αυτη η ίδια η πληροφορία ,υπο μορφή φυσικού σήματος,που εκπέμπεται απο ειδικά διαμορφωμένα νανομόρια νερού,μπορεί να μεταφερεται ευχερέστατα σε ολες τις στιβάδες του δέρματος,ακόμη και σε υποκείμενες λεπτες μυϊκες δεσμίδες στο πρόσωπο.Κατ'αυτο τον τροπο μπορει να επηρεασθεί εκλεκτικά οποιδηποτε δομικό στοιχείο της επιδερμίδος, του χορίου και του υποδορίου ιστού,που έχουν σχέση με την υγιεινή κατάσταση και εμφανιση του δέρματος προσώπου και σώματος.Επιπλέον μπορεί να επηρεασθεί ο τόνος των υποκειμένων μυών στο πρόσωπο,με αποτέλεσμα να μπορεί το πρόσωπο να βρίσκει τη φυσιολογική του έκφραση ,ζωντάνια και σπαργή και να ελαττωνονται οι ρυτίδες και οι δυσμορφίες που προκαλούνται απο την πρόωρη γήρανση αλλα και το χρονιο άγχος,την καταθλιψη,τον καταπιεσμένο θυμό και θλίψη,κ.ο.κ.


Τα φυτοθεραπευτικά συστατικά έχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων εκεινων,στα οποία η φύση έδωσε θαυμάσιες συνθέσεις για την υγεία του δέρματος.Ετσι,χρησιμοποιούνται βότανα για βελτίωση της δερματικής μικροκυκλοφορίας,για τη βελτίωση της ελαστικότητας,για τη σωστή κατανομή των ιοντων,για τον εμπλουτισμό των κυττάρων με τα απαραίτητα,κ.α. 

 

 

KYTTΑΡΙΤΙΔΑ

Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπώδη ιστό, ο οποίος έχει την τάση να σκληραίνει.Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου. Είναι πάθηση αρκετά διαδεδομένη, απ' την οποία πάσχει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Είναι βασανιστική και παραμορφώνει το σώμα αφενός, οδηγεί δε αναπόφευκτα σε διάφορες οργανικές ανωμαλίες αφετέρου.

Στην καθημερινή μας ζωή ο οργανισμός μας κατασκευάζει άχρηστες και τοξικές ουσίες,οι οποίες πρέπει κανονικά να αποβληθούν με τα απεκκριτικά όργανα (νεφροί αποβάλλουν ούρα, κόπρανα, ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν ιδρώτα). Κάθε άτομο έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών. Λόγω όμως της κακής αποβολής ή της μη ολοκληρώσεως της από τον οργανισμό, αυτά παραμένουν στο σώμα και εναποτίθενται στον συνδετικο ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού

Περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι ο αυχένας, η εξωτερική όψη των μηρών, η εσωτερική όψη του γονάτου, η μπροστινή πλευρά του βραχίονα, τα πλάγια του κορμού, το πρόσωπο, η κοιλιά και οι αστράγαλοι

 

Περισσότερο προσβάλλει την γυναίκα παρά τον άνδρα, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις, όπως και η παχυσαρκία προέρχεται από την επιβάρυνση της θρέψεως και πολλές φορές την συναντάμε στα ίδια άτομα, δηλαδή παχύσαρκο άτομο με κυτταρίτιδα. Και δεύτερη αιτία,που βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες είναι η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού, που για τους άνδρες είναι παράλληλη, ενώ για τις γυναίκες χιαστί.

 

Σαν αιτίες εμφανίσεως της θεωρούνται:

Χρονιες φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις

Διαταραχές του έντερου

Η ζωή στη μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου

Διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες

Ηπατική ανεπάρκεια

Δυσλειτουργία ενδοκρινών αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή

 

Η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση του συνδετικού ιστού και συνδυάζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις του ιστού αυτού, και αυτό συμβαίνει γιατί η όλη λειτουργία των συστατικών του συνδετικού ιστού (κυττάρων, ινών και θεμελιώδους ουσίας) κατευθύνεται από το ίδιο το σύστημα αδένων, ορμονών και ενζύμων με άξονα τους αδένες του γενετικού συστήματος.

 

Συχνά τα άτομα, τα οποία πάσχουν από κυτταρίτιδα, παραπονιούνται για πόνους στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη και στους τένοντες.

 

Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών. Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής. Επίσης στη σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών οφείλεται και η σωστή διακίνηση και ανταλλαγή μεταξύ τριχοειδών, θεμέλιου ουσίας και κυττάρων. Υπεύθυνος για τη φυσιολογική αυτή ανταλλαγή είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα.

 

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει, καταλήγουν στο ότι, για μεν τις ορμόνες τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε στις ορμόνες του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όταν πρόκειται για γυναίκα, και του θυρεοειδούς και των όρχεων, όταν πρόκειται για άνδρα.Το ρόλο και την ευθύνη των ενζύμων πρέπει να τα αναζητήσουμε σε διάφορους βλενοπολυσακχαρίτες. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, και τα αίτια είναι πάλι ορμονικά. Συντελεί βέβαια και η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά χωρίς να μπορούμε να πούμε, ότι η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του θυρεοειδούς. Συχνα  υπάρχει και κακή λειτουργία του γεννητικού συστήματος, για την εμφάνισή της όμως συμμετέχει ως ένα βαθμό και η υπολειτουργία του αδένα αυτού.Οποιαδήποτε αιτία που προκαλεί υπερπαραγωγή  των οιστρογόνων, συνδυασμένη πολλές φορές και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα.

 

Στις γυναίκες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί υπερέκκριση οιστρογόνων είναι καταρχήν οι δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής της: η εφηβεία και η κλιμακτήριος. Στην εφηβεία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες δεν κάνουν καλό ξεκίνημα και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου δεν είναι επαρκής, και κατά την κλιμακτήριο, επειδή κάμπτεται η πρώτη λειτουργία και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δυσλειτουργία των ωοθηκών και δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης.

 

Άλλη σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη ζωή της γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εποχή της εγκυμοσύνης. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κυήσεως, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρού.

Άλλη αιτία αρκετά σημαντική είναι η χρήση αντισυλληπτικών. Το χάπι είναι υπεύθυνο για μια υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς γίνεται και στην εγκυμοσύνη, και η υπερβολική αυτή έκκριση εμποδίζει τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και συνεπώς και της κυκλοφορίας.

 

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως μια κακή διατροφή, έλλειψη ασκήσεως, υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου ή κάποια άλλη μεγάλη και ριζική αλλαγή της ζωής, που συνοδεύεται από ισχυρή συγκίνηση.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, φαίνεται ότι η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα. Παρόλα αυτά όμως κάποτε και οι άνδρες παραπονιούνται για κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σπάνιο φαινόμενο του ανδρικού φύλου. Στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους άνδρες, θα πρέπει κατά μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια αρχική ανεπάρκεια, με μειωμένη έκκριση ανδρογόνων και υπερβολική παταγωγη οιστρογόνων ή από τους όρχεις ή από τα επινεφρίδια.

 

Έχουμε τη γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα. Η γενικευμένη κυτταρίτιδα, από το γεγονός ότι συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Ακόμα παρουσιάζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα, η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως.

 

Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω, άνω άκρα, στο θώρακα, στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στον αυχένα, στη ράχη.Εντοπίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών και επεκτείνεται προς τα ισχία, τους γλουτούς και τις γάμπες. Οι κυτταριδικές πλάκες που σχηματίζονται, είναι τόσο μεγάλες, που μοιάζουν με μαξιλαράκια, πράγμα πολύ αντιαισθητικό.Είναι η πιο γνωστή μορφή κυτταρίτιδας, της οποίας θύματα είναι οι περισσότερες γυναίκες. Μερικές φορές εμφανίζεται και στο εσωτερικό μέρος των μηρών και μπορεί να σχηματιστούν τόσο μεγάλες πλάκες, ώστε να πέφτουν και να κρέμονται στην εσωτερική επιφάνεια των γονάτων.Σε μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εξαπλώνεται προς όλο το μήκος των κάτω άκρων, και παίρνει τη μορφή ψευτοελεφαντιάσεως.

 

Στα άνω άκρα η κυτταριτιδα εντοπίζεται κατά προτίμηση στους ώμους και τα μπράτσα, και κάνει την εμφάνισή της κυρίως στην εμμηνόπαυση. Χαρακτηρίζεται από χοντρά και αντιαισθητικά μπράτσα, φέρνει δε τόσο δυνατούς πόνους στα άνω άκρα, που πολλές φορές συγχέεται με την αρθρίτιδα.

 

Στο θώρακα εντοπίζεται στις πιο συχνές περιπτώσεις στο άνω μέρος των μαστών και συνοδεύεται από παχυσαρκία. Είναι δυνατόν όμως, να περιορίζεται σε μια μόνη κυτταριδική πλάκα με μορφή όζου.

 

Η εντοπιση στον αυχένα είναι από τις πιο συχνές κυτταρίτιδες και είναι δυνατόν να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και επίμονες αυχεναλγίες, που δεν περνούν με αναλγητικό. Το δέρμα του αυχένα παρουσιάζει μια ομοιόμορφη πάχυνση και δίνει μια αρκετά αντιαισθητική εμφάνιση στη γυναίκα.

 

Η εντοπιση στη  ράχη είναι η επέκταση της κυτταρίτιδας του αυχένα. Οι πόνοι και η δυσκαμψία που εμφανίζεται, παίρνουν μορφή οσφυαλγίας.

 

Οι πασχοντες από κυτταριτιδα  μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους. Γενικά επειδή η κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή ενός σημαντικού στοιχείου του συνδετικού ιστού, συνήθως επηρεάζει και αντανακλαστικά και άλλα στοιχεία του ιστού αυτού. Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας είναι δυνατόν να είναι γενικευμένη ή τοπική ή και περιορισμένη.Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει:

Α) σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα , το οποίο παρουσιάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Β) μπορεί να εμφανίζεται με εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων, σε μια ζώνη περιορισμένη, ή ακόμη με τη μορφή πολλών σκληρών όζων, μεγέθους κερασιού.

Γ) μπορεί τέλος να συνοδεύεται από παχυσαρκία, μπορεί όμως και να μην συνοδεύεται. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη, το δέρμα παρουσιάζει μια οδυνηρή γενική διήθηση. Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα παρουσιάζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι πολύ λεπτυσμένο. Συχνά συνοδεύεται από υπερκερατώσεις και πολύ εύκολα δημιουργούνται εκχυμωσεις.

Όταν δεν συνοδεύεται η κυτταρίτιδα από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη. Μπορεί τέλος, να είναι επιφανειακή και να παρουσιάζεται με τη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού ή εν τω βάθει, οπότε θα έχουμε την κυτταρίτιδα των σπλάχνων, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και αυτή η εντόπισή της δηλαδή η εν τω βάθει συμβαίνει, γιατί η κυτταρίτιδα είναι η πάθηση του συνδετικού ιστού και ο συνδετικός ιστός εμφανίζεται παντού. Τα συμπτώματα της εν τω βάθει κυτταρίτιδας εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβαλει

 

Όταν πλέον έχει διαταραχθεί η σύσταση της θεμελίου ουσίας, τότε αρχίζει και δυσκολεύεται η κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και κατά συνέπεια η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα, και η απόρριψη των άχρηστων προϊόντων μεταβολικών.Αυτά τα άχρηστα προϊόντα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλονται όσο συσσωρεύονται, τόσο πιο πολύ συσσωρεύουν την κίνηση των μεσοκυττάριων υγρών. Έτσι δημιουργείται τοπική λεμφική και φλεβική στάση. Το αποτέλεσμα είναι να δεσμεύονται από την θεμέλιο ουσία μεγάλα ποσά νερού και να σχηματίζονται έτσι σκληρές και οδυνηρές μάζες. Αυτές οι μάζες είναι που χαρακτηρίζουν την πραγματική κυτταρίτιδα, χωρίς όμως σε καμιά φάση τους να παρουσιάζουν φλεγμονώδη φαινόμενα.

Τα στάδια εξελίξεως της κυτταρίτιδας είναι τα παρακάτω τέσσερα:

Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής

Β) Στάδιο διογκώσεως του συνδετικού ιστού

Γ) Στάδιο οργανώσεως

Δ) Στάδιο σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού

 

Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής

Σ' αυτό το στάδιο διαπιστώνεται η διαστολή των αγγείων, που περιβάλλουν τα κύτταρα του συνδετικού ιστού και το μεσοκυττάριο διάστημα. Στο διάστημα αυτό δημιουργείται μια συμφόρηση.

 

Β) Στάδιο διογκώσεως του συνδετικού ιστού

Σ' αυτό το στάδιο από τα διασταλμένα αγγεία εξέρχεται εξιδρωματικό υγρό, π.χ. λέμφος, το οποίο προκαλεί διόγκωση των ινών του συνδετικού ιστού.

 

Γ) Στάδιο οργανώσεως

Το στάδιο αυτό είναι το στάδιο της οργανώσεως, δηλαδή το δεσμευμένο και αιχμαλωτισμένο υγρό, το οποίο οργανώνεται με τα άλλα στοιχεία της θεμέλιας ουσίας καθώς και με τα συσσωρευμένα άχρηστα προϊόντα, και δημιουργούνται οι κυτταριδικές πλάκες.

Και σ' αυτό το στάδιο δεν παρουσιάζονται φλεγμονώδη στοιχεία.

 

Δ) Στάδιο σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού

Στο στάδιο αυτό γίνεται μια προοδευτική σκλήρυνση του συνδετικού ιστού.

 

ΑΚΜΗ

 

Ειδικά η Ακμή δεν συνιστά μόνον  ένα αισθητικό πρόβλημα,αλλά αντανακλά βαθύτερα προβλήματα νευροφυσιολογικής-ορμονικής ισορροπίας  και αντιμετωπίζεται ανάλογα,με εξατομικευμένα  ομοιοπαθητικά προγράμματα .

Η απορρόφηση των στοιχείων της διατροφής από το έντερο γίνεται μέσω των εντερικών λαχνών. Η υγεία και ακεραιότητα των εντερικών λαχνών είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία . Αν το τοίχωμά τους έχει γίνει περισσότερο διάτρητο απ' όσο πρέπει αυτό σημαίνει πως ουσίες που κανονικά δεν έπρεπε να περάσουνε στην αιματική κυκλοφορία, τώρα περνάνε. Τότε έχουμε το καλούμενο "σύνδρομο διάτρητου εντέρου" που πρακτικά μπορεί να σημαίνει πρόκληση τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας και φαινόμενα όπως φαγούρα, δερματικά εξανθήματα, βήχας, καταρροή, ακμή ενηλίκων, δερματίτιδες ή εκζέματα, γενικά αλλεργικές εκδηλώσεις και παχυσαρκία. Εκτός από την πέψη και απορρόφηση της τροφής και νερού που συμβαίνει στο λεπτό έντερο, έχουμε και την αποβολή των στοιχείων και ουσιών που το σώμα δεν χρειάζεται, μέσω του παχέος εντέρου. Ένα υγιές παχύ έντερο δεν αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα ούτε "δυσβίωση". Δυσβίωση καλούμε τη μείωση του αριθμού των φιλικών βακτηριδίων και την αύξηση αριθμού παθογόνων βακτηριδίων, που προκύπτει όταν άπεπτες ουσίες σήπτονται μέσα στο έντερο και δημιουργούν επιπλέον φορτίο τοξινών και ταυτόχρονα τροφή για τα παθογόνα.Βοηθώντας με την Ομοιοπαθητική το λεπτό έντερο να απορροφά σωστότερα την τροφή και το νερό, μειώνοντας το φαινόμενο του "διάτρητου εντέρου", εξαλείφοντας τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζοντας τη δυσβίωση στο παχύ έντερο, θεραπεύουμε  ευκολώτερα την Aκμή.

 

Eξάλλου η Ακμή,  οπως και όλα  τα αισθητικά προβλήματα του προσώπου και του σωματος επηρεάζονται απο την προσωπικότητα,την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου και μπορούν να βελτιωθούν με ανάλογη Ομοιοπαθητική συνταγογράφηση Γενικότερα,η προσωπικότητα τού κάθε ατόμου προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος των οργανικών ευαισθησιών και παθήσεων που παρουσιάζονται  και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα στα πλέον γόνιμα και δραστήρια χρόνια της ζωής..Η Ομοιοπαθητική δίνει πρωταρχική θέση στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου για να  θεραπεύσει,αλλα και για την πρόληψη και για τη συντήρηση και επαύξηση της φυσικής και ψυχολογικής ευεξίας,τόσο απαραίτητης στην καθημερινή ζωή.

 

 

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 

Πρόσφατα,H Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) ψήφισε  την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως ασθένεια και συνέστησε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της.

H ΑΜΑ υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ «έχουν διπλασιαστεί, μεταξύ των ενηλίκων, τα τελευταία 20 χρόνια και τριπλασιαστεί στα παιδιά μέσα σε μία και μόνο γενιά».Τόνισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και η Δημόσια Υπηρεσία Εσόδων έχουν ήδη αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως ασθένεια.Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο το Ίδρυμα Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, τα ποσοστά παχυσαρκίας το 2011 υπερέβησαν το 30 τοις εκατό σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Η μελέτη προβλέπει ότι «εάν τα ποσοστά συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς, η παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερβεί το 60 τοις εκατό σε 13 αμερικανικές πολιτείες».Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας αναμένεται να αυξήσουν τις ήδη υψηλές δαπάνες  στον τομέα της υγείας.

 Η ΑΜΑ συνέστησε πως οι γιατροί αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να «αναγνωρίσουν την παχυσαρκία ως μια σύνθετη διαταραχή» και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση του κοινού «σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί».Η ΑΜΑ συνέστησε επίσης τη δημιουργία μήνα Εθνικής Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία «οπότε και θα τονίζονται τα οφέλη της άσκησης και της υγιεινής διατροφής και παράλληλα θα προειδοποιεί για τους κινδύνους».Όσον αφορά την Παχυσαρκία η Ομοιοπαθητική αξιολογεί  την κάθε  περίπτωση εξατομικευμένα με βάση τίς ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες αλλα και την φυσική-βιολογική  ισορροπία σε επίπεδο μεταβολισμού-ορμονικό -νευροφυσιολογικό και εντερικό (εντερική δυσβίωση-εντερική χλωρίδα-τροφικές αλλεργίες). Βέβαια,στις περιπτώσεις εκείνες που το αίτιο της Παχυσαρκίας είναι  μία οργανική πάθηση,τότε καταρχήν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η πάθηση αυτή.

 

 

Όμως,  στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει οργανική παθολογία με τη συμβατική έννοια,αλλά διαταραχές Λειτουργικές  και Ψυχοφυσιολογικές, οι οποίες αποκαλύπτονται ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ,  ενω και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

 

 

Ουσιαστικά ή Παχυσαρκία εμπίπτει στη Φάση Συσσώρευσης κατα Reckeweg,και εμπερικλείει όλους τους κινδύνους απο μετάπτωση στις επόμενες Φάσεις,που είναι της Εκφύλισης και της Νεοπλασματικής Εξαλλαγής.Με άλλα λόγια,η Παχυσαρκία αποτελεί και ενα ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ.Αυτές ακριβώς οι τοξίνες,οι ομοτοξίνες κατα Reckeweg,ειναι το παθολογικό,το άρρωστο υλικο που μαζεύεται αρχικά στη μεσοκυττάρια ουσία και μετα και στα κύτταρα και οδηγεί μετά νομοτελειακά στις Εκφυλιστικές και Νεοπλασματικές Παθήσεις.

 

 

 

Eίναι πλέον αποδεδειγμένο πως τόσο η υγεία του δέρματος όσο και η εναπόθεση λίπους επηρεάζονται πολύ από την υγεία και ακεραιότητα τόσο του λεπτού, όσου και του παχέος εντέρου .Το έντερο και το δέρμα έχουνε παρόμοιες λειτουργίες: και τα δύο αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο απορροφώντας και απεκκρίνοντας ουσίες, νερό και άλλα μεταβολικά προϊόντα. Το έντερο και το δέρμα μοιράζονται ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι στην ουσία οι πύλες επικοινωνίας του οργανισμού μας με το εξωτερικό περιβάλλον.Πολυ σημαντική  ,τοσο για την ακμή όσοκαι για την παχυσαρκία, είναι η ικανότητα του εντέρου να αποφασίζει αν, πόσο και ποια στοιχεία της τροφής θα απορροφήσει.Το έντερο θεωρείται υγιές όταν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει σωστά μόνον τα αναγκαία για τον οργανισμό  στοιχεία της διατροφής και εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια ή προβλήματα στις λειτουργίες του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην αθροίζονται μεσα σε αυτό διάφορα υποπροϊόντα του μεταβολισμού τα οποία σήπτονται και δημιουργούν επιπλέον τοξίνωση στο σώμα ή  παρεμποδίζουν την αποτοξίνωση .

 

Η απορρόφηση των στοιχείων της διατροφής από το έντερο γίνεται μέσω των εντερικών λαχνών. Η υγεία και ακεραιότητα των εντερικών λαχνών είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία . Αν το τοίχωμά τους έχει γίνει περισσότερο διάτρητο απ' όσο πρέπει αυτό σημαίνει πως ουσίες που κανονικά δεν έπρεπε να περάσουνε στην αιματική κυκλοφορία, τώρα περνάνε. Τότε έχουμε το καλούμενο "σύνδρομο διάτρητου εντέρου" που πρακτικά μπορεί να σημαίνει πρόκληση τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας και φαινόμενα όπως φαγούρα, δερματικά εξανθήματα, βήχας, καταρροή, ακμή ενηλίκων, δερματίτιδες ή εκζέματα, γενικά αλλεργικές εκδηλώσεις και παχυσαρκία. Εκτός από την πέψη και απορρόφηση της τροφής και νερού που συμβαίνει στο λεπτό έντερο, έχουμε και την αποβολή των στοιχείων και ουσιών που το σώμα δεν χρειάζεται, μέσω του παχέος εντέρου. Ένα υγιές παχύ έντερο δεν αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα ούτε "δυσβίωση". Δυσβίωση καλούμε τη μείωση του αριθμού των φιλικών βακτηριδίων και την αύξηση αριθμού παθογόνων βακτηριδίων, που προκύπτει όταν άπεπτες ουσίες σήπτονται μέσα στο έντερο και δημιουργούν επιπλέον φορτίο τοξινών και ταυτόχρονα τροφή για τα παθογόνα.

 

Βοηθώντας με την Ομοιοπαθητική το λεπτό έντερο να απορροφά σωστότερα την τροφή και το νερό, μειώνοντας το φαινόμενο του "διάτρητου εντέρου", εξαλείφοντας τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζοντας τη δυσβίωση στο παχύ έντερο, θεραπεύουμε  ευκολώτερα την Παχυσαρκία.

 

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα, η οποία καταγράφει ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%!Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

 

 Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με αυτούς που έχουν κανονικό βάρος, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική έρευνα.Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, οι παχύσαρκοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν σε μια σύγκρουση, σε σχέση με όσους εμπλέκονται στο ίδιο περιστατικό, αλλά έχουν κανονικό βάρος. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε τροχαίο έχουν και οι άνδρες  που έχουν βάρος αρκετά μικρότερο από το κανονικό.Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι παχύσαρκοι οδηγοί (με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 35) είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε μια σύγκρουση σε σχέση με τους οδηγούς φυσιολογικού βάρους. Οι υπερβολικά παχύσαρκοι οδηγοί (με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 40) είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο δείκτης σωματικής μάζας προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα .

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν χρόνια παθολογικά προβλήματα, όπως καρδιαγγειακά, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτοι σε ένα σοβαρό τροχαίο. Γι' αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να ληφθεί πλέον υπόψη αυτός ο παράγων κινδύνου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα επόμενα μοντέλα τους, ώστε να είναι πιο προστατευμένοι οι οδηγοί με τα παραπάνω κιλά. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης των ζωνών ασφαλείας.

 

Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους. Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος του σώματος, σε κιλά, δια του τετραγώνου του αναστήματος, σε μέτρα. Παραδείγματος χάριν αν ένα άτομο είναι 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματός του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο δείκτης μάζας σώματος είναι 70 δια 2,9, ίσον με 24. Όταν ο δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 είναι φυσιολογικός, όταν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 30 έχουμε α' βαθμού παχυσαρκία, μεταξύ 31-40, β' βαθμού παχυσαρκία και μεταξύ 41 και 50 γ' βαθμού παχυσαρκία. Ο δείκτης αφορά ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν, ότι υπάρχει παχυσαρκία, όταν το σωματικό βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 20% - 30% το ιδανικό βάρος για το φύλλο και την ηλικία του ατόμου αυτού.

 

Όσον αφορά τα αίτια της παχυσαρκίας, το πιο συνηθισμένο είναι η πρόσληψη με το φαγητό μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, απ' αυτές που χρειάζεται το άτομο για τις ημερήσιες ανάγκες του. Σε αρκετές περιπτώσεις η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων.

 

Οι θερμιδικές ανάγκες ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία το φύλο, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής. Έτσι ένας άνδρας ηλικίας 25-50 ετών χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 2700 θερμίδες καθημερινά, ενώ μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας περίπου 2000 θερμίδες.

 

Η παχυσαρκία αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο για υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, και μέσω αυτών τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι ένα άτομο με βάρος 45% πάνω από το φυσιολογικό έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει σακχαρώδη διαβήτη, απ' ότι ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος.

 

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του ενδομητρίου. Οι οστεοαρθρίτιδες, οι θρομβοφλεβίτιδες, και οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης είναι πιο συχνές στα παχύσαρκα άτομα. Επίσης, η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

 

Η παχυσαρκία, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συχνά αποτελεί πηγή μεγάλης απογοήτευσης για όσους επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν.Στη σκέψη όλων των παχύσαρκων ατόμων η απόκτηση περιττού σωματικού βάρους φαίνεται εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με την απώλεια που φαίνεται σχεδόν αδύνατη.

 

Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, που ίσως είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία, από την ίδια την παχυσαρκία. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους σε μια δίαιτα είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε δίαιτες που υπόσχονται απότομη μείωση του βάρους. Επίσης πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν δίαιτες με χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών για 2-3 εβδομάδες, χωρίς να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγείας τους. Οι παρατεταμένες δίαιτες που παρέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα, πρέπει να εφαρμόζονται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη.

 

ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια  είναι  κύριος λόγος υπογονιμότητας

 

Σε υπογονιμότητα οδηγεί κατά κύριο λόγο η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, δηλαδή η εξάντληση των ωοθυλακίων και ωαρίων μιας γυναίκας ηλικίας κάτω των 40 ετών. Μπορούν, όμως, να παρατηρηθούν και άλλα προβλήματα υγείας στη γυναίκα, εξ αιτίας της πολύ πρώιμης έκπτωσης της ορμονικής λειτουργίας της ωοθήκης, όπως οστεοπόρωση και βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος. Επειδή οι γυναίκες αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία παιδί, διαπιστώθηκε ότι κάποιες από αυτές παρουσιάζουν πρόωρη εξάντληση των ωοθυλακίων και ωαρίων με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας και την έκπτωση της παραγωγής των ορμονών από τις ωοθήκες.

 

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών

 

  Το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μία από τις επιπλοκές της φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών, έχει ως συνέπεια τη μεγάλη διόγκωσή τους, λόγω της παραγωγής πολλών ωοθυλακίων και, επί πλέον, τη διαφυγή υγρού από αυτά στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη δυσφορία στη γυναίκα.Το φαινόμενο αυτό πυροδοτείται σε κάποιες γυναίκες από το τελευταίο φάρμακο, που χορηγείται (χοριακή γοναδοτροπίνη) και επιδεινώνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής της χοριακής γοναδοτροπίνης από το έμβρυο ή τα έμβρυα.Αυτή η βασανιστική και πολλές φορές επικίνδυνη επιπλοκή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρεπει να λαμβανεται σοβαρα υπόψιν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Προεκλαμψία -Εγκεφαλική παράλυση

μετα απο Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Εξαλλου,λόγω της αύξησης τα τελευταία χρόνια των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρατηρούνται πλέον συχνά πολύδυμες κυήσεις, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.Ενώ η συχνότητα των διδύμων φυσικών κυήσεων είναι 1%, στις γυναίκες που κάνουν, εξωσωματική είναι 25%, και ενώ η συχνότητα των φυσικών τρίδυμων κυήσεων που είναι μία στις 3200 γεννήσεις, στις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική είναι μία στις 22.Στις μονήρεις κυήσεις η συχνότητα προεκλαμψίας είναι 7%, στις δίδυμες 14% και στις τρίδυμες 21%.Η συχνότητα εγκεφαλικής παράλυσης στα δίδυμα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από ότι στις μονήρεις κυήσεις, ενώ στα τρίδυμα είναι 20 φορές μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα της προωρότητας, της υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης των πολυδύμων εμβρύων και των επιπλοκών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

Πολυκυστικές Ωοθήκες


Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά σε μέγεθος και που εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω όμως ορμονικών διαταραχών και τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, παρουσιάζοντας στασιμότητα στην πορεία εξέλιξής τους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι συχνές στις γυναίκες και απαντώνται περίπου στο 20 – 30% των γυναικών.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελεί ένα σύνολο ετερογενών στοιχείων, τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από τις πιο ήπιες, όπως οι διαταραχές περιόδου, στις πιο σοβαρές όπως ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία, αν και σε πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν αργότερα. Πρόκειται για μια συχνή διαταραχή που απαντά στο 10 – 15% των γυναικών.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

    Ασταθής έμμηνος ρύση ή απουσία
    Υπογονιμότητα
    Αύξηση της τριχοφυΐας (στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη)
    Λιπαρότητα και ακμή
    Κοιλιακός πόνος
    Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως συσσώρευση λίπους στην κοιλιά
    Διαβήτης τύπου 2
    Υψηλή χοληστερίνη
    Αρτηριακή υπέρταση
    Ανδροειδής τριχόπτωση
    Υπερχρωματικά στίγματα και λεκέδες
    Ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο

Συνήθως βρίσκουμε ένα ή δύο απ' αυτά τα συμπτώματα, σε διαφορετική βαρύτητα, σε γυναίκες που παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σπάνια βρίσκουμε περισσότερα από αυτά και σχεδόν ποτέ όλα μαζί.


Τα αίτια του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικής προδιάθεσης όσο και επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις  ότι οι διαταραχές των επιπέδων μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τη υπόφυση [LH-ωχρινοτρόπος] και τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάθε κύκλο να μην αναπτύσσεται ένα ωοθυλάκιο το οποίο να μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να οδηγήσει σε ωορρηξία αλλά να έχουμε πολλά μικρά ανώριμα ωοθυλάκια που φαίνονται σαν κυστίδια, γι αυτό και χρησιμοποιούμε τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες. Τα μικρά αυτά θυλάκια δεν μπορούν να παράγουν τα αναγκαία οιστρογόνα για την πρόκληση ωορρηξίας και αυτό τελικά οδηγεί σε ανωορρηκτικούς κύκλους [αραιομηνόρροια, μεγάλη καθυστέρηση των περιόδων]. Επίσης τα ανδρογόνα όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη, η ανδροστενεδιόνη και η δευδροεπιανδροστερόνη, τα οποία κατά κανόνα παράγονται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια, στο PCOS αυξάνονται κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων LH, αλλά και λόγω των υψηλών επιπέδων της ινσουλίνης.


Τα σημεία και τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην περίοδο της εφηβείας, αν και ορισμένες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι την ενηλικίωση. Επειδή οι ορμονικές αλλαγές διαφέρουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, ανάλογα διαφέρει και η βαρύτητα της ακμής, της τριχοφυίας και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως. Συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν λιγότερες από έξι έως οκτώ περιόδους ανά έτος, ενώ μερικές ενώ έχουν κανονική έμμηνο ρύση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αυτή διαταράσσεται αργότερα όταν η γυναίκα αποκτήσει επιπλέον βάρος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ήμισυ περίπου των γυναικών το σύνδρομο συνδυάζεται με σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Η αυξημένη τριχοφυία εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στο στήθος στην άνω επιφάνεια της κοιλιάς και στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών και συχνά συνυπάρχει ακμή και λιπαρό δέρμα.

Όπως προαναφέρθηκε το σύνδρομο σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα [η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος]. Όταν ένα άτομο χρειάζεται υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να διατηρεί κανονικά επίπεδα γλυκόζης θεωρούμε ότι παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη. Τόσο οι κανονικού βάρους όσο και οι υπέρβαρες γυναίκες με PCOS παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία, τα οποία σχετίζονται με μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή ακόμη και με σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, το 10% των παχύσαρκων γυναικών με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες και επίσης έχουν αντοχή στην ινσουλίνη ή διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ το 30% των γυναικών με PCOS μπορεί να παρουσιάσει άπνοια κατά τον ύπνο.  


Δεν υπάρχει μοναδική εξέταση που να μας επιβεβαιώνει το σύνδρομο. Θα πρέπει να γίνει ένα πλήρες ιστορικό, μια γυναικολογική εξέταση, ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ένα ορμονικό προφίλ, καθώς επίσης και μια καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη αιτία που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, οι ανδρογονο-εκκριτικοί όγκοι και ή υπερπρολακτιναιμία.

Η διάγνωση τελικά τίθεται από τα αποτελέσματα όλων των ανωτέρω εξετάσεων.

Στη φυσική εξέταση, θα γίνει αξιολόγηση της τριχοφυΐας, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγουμε την αποτρίχωση μερικές μέρες πριν την επίσκεψη.

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, οι ωοθήκες τις περισσότερες φορές έχουν αυξημένο μέγεθος λόγω των πολλών μικρών κυστών που βρίσκονται μέσα σε αυτές. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ευκολότερα με τον υπέρηχο που γίνεται και την μέτρηση όγκου ωοθηκών.

Κατά το υπερηχογράφημα σύνηθες εύρημα είναι οι πολυάριθμες μικρές κύστες περιφερειακά στην ωοθήκη. Επίσης βρίσκουμε συνήθως ένα παχύ ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) λόγω της άστατης εμμηνορρυσίας, καθώς επίσης και παρουσία ενδομητρικών πολυπόδων (ως αποτέλεσμα της υπεροιστρογοναιμιας).


Αναφορικά με την παρουσία των κύστεων στις ωοθήκες, αυτές δεν προκαλούν προβλήματα, ούτε απαιτούν χειρουργική αφαίρεση, ούτε και διατρέχουν τον κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο. Στις γυναίκες που έχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς περίοδο και η δράση των οιστρογόνων είναι συνεχιζόμενη χωρίς την προστασία της προγεστερόνης, είναι απαραίτητη η υπερηχογραφική εκτίμηση του ενδομητρίου, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης κακοήθειας αυξάνεται, γι’ αυτό και συστήνεται προληπτική ορμονική θεραπεία σε αρχικά στάδια στις γυναίκες αυτές, κάτι που όχι μόνο σταθεροποιεί τον κύκλο τους, αλλά και απομακρύνει τον κίνδυνο κακοήθους μετάλλαξης του ενδομητρίου. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, κάτι το οποίο είναι πιο πιθανό να συμβεί στις υπέρβαρες γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

 

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, κάθετα, από τη μητέρα στο μωρό, και μέσω στενής σωματικής επαφής.
Υπάρχουν γύρω στα 20 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μεταξύ άλλων, έχουμε το ΑΙ DS , την Ηπατίτιδα Β, τον Έρπη, τα Οξυτενή Κονδυλώματα, τη Σύφιλη, τη Γονόρροια (Βλενόρροια), τα Χλαμύδια, την Τριχομανίαση, τη Μονιλίαση (κολπικοί μύκητες), τη Φθειρίαση και την Ψώρα.

Τα γενικά συμπτώματα και κλινικά σημεία
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που τα κάνει δύσκολο να διαγνωστούν. Τα κυριότερα από τα κοινά αυτά συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος, φαγούρα, εξανθήματα ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε ένα άτομο μπορεί να συνυπάρχουν 2-3 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ταυτόχρονα. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών; που είναι και το χαρακτηριστικό το οποίο τα καθιστά τόσο ύπουλα, είναι ότι συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το σύντροφό του.
Σημαίνει επίσης ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος άλλος έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απλώς από την εμφάνισή του. Σε περίπτωση που ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό για να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις. Συνήθως η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη δείγματος, η ανάλυση του οποίου, θα βοηθήσει στη διάγνωση του νοσήματος από το οποίο πιθανό να πάσχει το άτομο και ακολούθως στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας.


Συμπτώματα – κλινικά σημεία που παρουσιάζονται στους άντρες και τις γυναίκες
1/ Έκκριση υγρών από την ουρήθρα, που μπορεί κάποτε να προκαλέσει κάψιμο κατά την ούρηση, προκαλείται από τα πιο κάτω ΣΜΝ: χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες, κονδυλώματα και έρπη (στην ουρήθρα). Προκαλείται όμως και από άλλες καταστάσεις όπως από φλεγμονή του προστάτη ή από κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, μια λοίμωξη που δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη).
2/ Φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τα κονδυλώματα, τον έρπη, τις ψείρες, τη ψώρα, τις τριχομονάδες και τους μύκητες. Φαγούρα όμως μπορεί να προκληθεί και από έκζεμα που είναι μια πάθηση του δέρματος.
3/ Πληγές / Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τα κονδυλώματα, τον έρπη και τη σύφιλη. Παρόμοια συμπτώματα ερεθισμού του δέρματος όμως, μπορεί κάποτε να προκληθούν και από τη σεξουαλική επαφή, τον αυνανισμό ή ακόμα και από πολύ στενά ρούχα.
4/ Εξογκώματα πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα προκαλούνται από τα κονδυλώματα.
5/ Πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκληθεί λόγω φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας ή των σαλπίγγων από τα χλαμύδια και τη γονόρροια. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και από φλεγμονή στον προστάτη.
6/ Ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού όπως, για παράδειγμα, φαγούρα, αιμορραγία ή έκκριση υγρών, μπορεί να προκληθεί από τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, τον έρπη, τη γονόρροια και τη σύφιλη. Παρόμοια ενόχληση προκαλείται από έκζεμα και από αιμορροΐδες.
7/ Στις γυναίκες επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί περιστασιακή αιμορραγία από διάφορες μολύνσεις όπως, για παράδειγμα, από χλαμύδια.


Τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τη γέννα
Οι έγκυοι πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα σε αναλύσεις για ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μια που στην περίπτωση που η μητέρα έχει ένα τέτοιο νόσημα, πολλές φορές κινδυνεύει να μολυνθεί και το έμβρυο (κάθετη μετάδοση) ή το νεογνό κατά τον τοκετό ή το θηλασμό. Στην Κύπρο οι έγκυοι ως συνήθως υποβάλλονται στις αναλύσεις ρουτίνας για Η IV , Σύφιλη και για την Ηπατίτιδα Β. Σ’ ‘ολες αυτές τις περιπτώσεις τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο έμβρυο ή το μωρό.
Ένα άλλο μικρόβιο που μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο βρέφος είναι αυτό της σύφιλης. Για το λόγο αυτό σε πολλές χώρες οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε εξετάσεις ρουτίνας για τη σύφιλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ούτως ώστε να προληφθεί η μετάδοση του μικροβίου στο μωρό. Επίσης, στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από γονόρροια ή χλαμύδια, το νεογέννητο θα πρέπει να πάρει αντιβίωση. Αυτό γίνεται διότι το μωρό, περνώντας από τον κόλπο την ώρα που γεννιέται, μπορεί να μολυνθεί στα μάτια ή στην αναπνευστική οδό.
Όταν μια έγκυος γυναίκα πάσχει από έρπη των γεννητικών οργάνων ή από οξυτενή κονδυλώματα τότε πάλι, υπάρχει κίνδυνος και το παιδί να προσβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η καισαρική.
AIDS
Το AIDS , δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας, είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό HIV . Ο ιός προσβάλλει τα Τ4-λεμφοκύτταρα, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις διάφορες λοιμώξεις. Εφ’ όσον τα λεμφοκύτταρα καταστρέφονται, η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα διάφορα μικρόβια μειώνεται. Ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV ονομάζεται οροθετικό, μια που στο αίμα του μπορούν να ανιχνευθούν αντισώματα κατά του ιού. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα αντισώματα αυτά δεν παρέχουν στον οργανισμό καμία προστασία κατά του ιού.
Μετάδοση: Ο ιός HIV μεταδίδεται με τρεις βασικούς τρόπους:
(α) Μέσω του αίματος και των παραγώγων του, για παράδειγμα από μεταγγίσεις με αίμα μολυσμένο, από κοινή χρήση βελονών και συριγγών για λήψη ναρκωτικών, από μη αποστειρωμένα όργανα βελονισμού, τατουάζ, κλπ.
(β) Με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ, μέσω του σπέρματος και ων κολπικών υγρών και,
(γ) Κάθετα, δηλαδή από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη γέννα και το θηλασμό.
Δεν μεταδίδεται με την απλή κοινωνική επαφή, ούτε από τις τουαλέτες, ούτε από τα έντομα.
Περίοδος Επώασης : Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν μέχρι και 10-15 χρόνια να εμφανιστούν.
Συμπτώματα/ Σημεία:
(α) Πολλά άτομα που μολύνονται από τον ιό HIV παραμένουν ασυμπτωματικά για χρόνια. Υπάρχουν ωστόσο και άτομα που λίγες βδομάδες μετά από την προσβολή τους με τον ιό, θα εκδηλώσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, πονόλαιμο, διόγκωση των λεμφαδένων, κούραση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους.
(β) Μετά από χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι μήνες ή και χρόνια, ένα οροθετικό άτομο θα αρχίσει να παρουσιάζει 2 ή [περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα και κλινικά σημεία: λεμφαδενοπάθεια, νυκτερινή εφίδρωση, απώλεια βάρους, διάρροια, παρατεταμένους πυρετούς, καταβολή δυνάμεων και ευκαιριακές λοιμώξεις (δηλαδή περιστασιακές μολύνσεις που κανονικά, σε άτομα υγιή, δεν προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα).


Πλήρες AIDS
Στη φάση αυτή πλέον, οι ευκαιριακές λοιμώξεις είναι πιο πολλές και πιο συχνές (π.χ. Έρπης ζωστήρας, τοξοπλάσμωση, μεγαλοκυτταροϊός, μυκητιάσεις, πνευμονικές λοιμώξεις). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί το σάρκωμα Καπόζι (ένα είδος καρκίνου του δέρματος).
Διάγνωση & Θεραπεία: Επειδή η λοίμωξη στην αρχή είναι ασυμπτωματική, ο μόνος τρόπος για διάγνωσή της είναι η ανάλυση αίματος. Η ανιχνευτική αυτή ανάλυση εντοπίζει στο αίμα αντισώματα κατά του ιού. Τα αντισώματα αυτά είναι ανιχνεύσιμα κατά μέσο όρο στις 6 βδομάδες μετά την πρώτη επαφή με τον ιό. Τις πιο πολλές φορές εμφανίζονται μέχρι τον τρίτο μήνα της λοίμωξης. Κάποτε όμως μπορούν να κάνουν και 6 μήνες να εμφανιστούν. Οπότε, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί στην ανάλυση περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου των 6 μηνών. Αν σε ένα άτομο βρεθούν αντισώματα κατά του ιού, τότε το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται με άλλες αναλύσεις που είναι ειδικές για ανεύρεση του ιδίου του ιού στο αίμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό και να απαλλάσσει τον οργανισμό από την καταστροφική παρουσία του. Υπάρχει η λεγόμενη «τριπλή» θεραπεία, δηλαδή ένας συνδυασμός φαρμάκων που εμποδίζουν τις διάφορες λειτουργίες του ιού. Ως αποτέλεσμα βοηθούν στην καταστολή των συμπτωμάτων καις την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε προληπτικό εμβόλιο αλλά οι έρευνες και οι δοκιμές συνεχίζονται.
Επιπλοκές: Με τα σημερινά δεδομένα από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ασθένεια αυτή, η θνησιμότητά της είναι 100%.
Πρόληψη:
Σε ότι αφορά τη μετάδοση μέσω του σεξ:
- Για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού μέσω του σεξ, ισχύουν οι γενικοί κανόνες πρόληψης που υπάρχουν για όλα τα Σ.Μ.Ν, δηλαδή αποχή, μονογαμική σχέση ή μείωση των ερωτικών συντρόφων, και συστηματική και σωστή χρήση του προφυλακτικού.
- Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι άτομα με άλλα Σ.Μ.Ν. έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο για προσβολή από τον ιό HIV .
Σε ότι αφορά τη μετάδοση μέσω του αίματος:
- Όλα τα παράγωγα του αίματος εξετάζονται πριν από τις μεταγγίσεις.
- Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κοινές σύριγγες και βελόνες για λήψη ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά σύριγγες και βελόνες μίας χρήσης, ούτε οποιαδήποτε μη αποστειρωμένα εργαλεία που τρυπούν το δέρμα. Η πλήρης αποφυγή τέτοιων πρακτικών φυσικά είναι πάντα η καλύτερη πρόληψη.
Σε ότι αφορά την κάθετη μετάδοση:
Στατιστικά γύρω στο 25% των οροθετικών εγκύων θα μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους. Με τη λήψη προληπτικής θεραπείας η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται στο 8%. Η θεραπεία δίνεται στην έγκυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον καιρό του τοκετού καις τη συνέχεια παρέχεται και στο μωρό για 6 βδομάδες.

Ηπατίτιδα Β
Η Ηπατίτιδα που είναι φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς καθώς και από άλλους παράγοντες. Ένας από τους ιούς είναι ο H Β V , δηλαδή ο ιός της Ηπατίτιδας Β, που μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και γι αυτό η Ηπατίτιδα Β κατατάσσεται ανάμεσα στα Σ.Μ.Ν.
Μετάδοση: Ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα με το αίμα και τα υγρά του σώματος. Επίσης, μια φορές του ιού μπορεί να τον μεταδώσει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού.
Περίοδος Επώασης: 1,5 – 6 μήνες
Συμπτώματα/ Στάδια: Πολλές φορές η λοίμωξη αυτή είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τρία στάδια:
Στάδιο 1: Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, κούραση, απώλεια όρεξης, φαγούρα.
Στάδιο 2: Ίκτερος, κοιλιακός πόνος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σκουρόχρωμα ούρα.
Στάδιο 3: Υποχώρηση ίκτερου, απώλεια βάρους.
Διάγνωση & Θεραπεία : Η εξέταση περιλαμβάνει αναλύσεις αίματος για τους διάφορους δείκτες της Ηπατίτιδας Β οι οποίοι είναι σημαντικοί για να καθοριστεί το πότε έγινε η μόλυνση με τον ιό καθώς και η πρόγνωση της ασθένειας. Θεραπεία για την Ηπατίτιδα Β δεν υπάρχει.
Επιπλοκές: Περίπου 5% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό της Ηπατίτιδας Β παραμένουν χρόνιοι φορείς. Στους χρόνιουςφορείς η λοίμωξη με τον HBV μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε κίρρωση το ήπατος ή σε καρκίνο του ήπατος.
Πρόληψη: Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει προληπτικό εμβόλιο.

Έρπης
Ο Έρπης είναι μια συχνή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού Έρπη (Η SV -1), είναι ο ιός που συναντάται πιο συχνά στα χείλη και ο δεύτερος, ο Η SV -2, συναντάται συνήθως στα γεννητικά όργανα. Αφού ο ιός αυτός προσβάλει ένα άτομο, θα μείνει κρυμμένος για πάντα μέσα του, δηλαδή σε λανθάνουσα μορφή, και κατά διαστήματα είναι δυνατό να ενεργοποιείται.
Μετάδοση: Η μετάδοση γίνεται αγγίζοντας, φιλώντας ή κάνοντας σεξ (κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό) με φορέα του ιού. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ο φορέας έχει ενεργά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ο Η SV -1 μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα και ο Η SV -2 στο στόμα, μέσω του στοματικού σεξ. Έγκυες γυναίκες, που έχουν Έρπη των γεννητικών οργάνων, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο νεογέννητο την ώρα της γέννας. Η καισαρική είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της μετάδοσης του ιού.
Περίοδος Επώασης: 2-20 μέρες (κατά μέσον όρο 6-8)
Συμπτώματα/ Σημεία: 75% των περιπτώσεων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι φαγούρα και πόνος στην περιοχή όπου στη συνέχεια θα εμφανιστούν μικρές επώδυνες φυσαλίδες. Επίσης, μπορούν να εκδηλωθούν και γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, πονοκέφαλος και αδιαθεσία.
Διάγνωση & Θεραπεία: Η διάγνωση του Έρπη είναι σχετικά εύκολη γιατί οι φυσαλίδες είναι ορατές με γυμνό μάτι. Όμως το υγρό που περιέχεται στις φυσαλίδες μπορεί να εξεταστεί για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Θεραπεία για τον Έρπη δεν υπάρχει. Τα συμπτώματα μπορούν ωστόσο να ανακουφιστούν με ειδικά φάρμακα που δρουν κατά του ιού.
Επιπλοκές:
(α) Η συχνότερη επιπλοκή της λοίμωξης με Έρπη είναι το ότι μπορεί να εκδηλωθεί ξανά, σε ηπιότερη μεν μορφή, λόγω στρες, λήψης φαρμάκων, έκθεσης στον ήλιο, πυρετού, κλπ.
(β) Μια λοίμωξη με Έρπη μπορεί επίσης να προχωρήσει σε μηνιγγοεγεφαλίτιδα και σε άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει μια πολύ πιο σοβαρή γενικευμένη ασθένεια.
(γ) Η σχέση της λοίμωξης με γεννητικό Έρπη και της μετέπειτα εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου έχει μελετηθεί αρκετά. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ο ιός αυτός υποβοηθά στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου. Για τον καρκίνο του τραχήλου πιστεύεται ότι ευθύνονται πολλοί παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι ένας άλλος ιός, ο ιός Human Papilloma Virus ( HPV ), ο οποίος προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο ιός HSV δρα συνεργιστικά με τον ιό HPV . Γυναίκες με Έρπη των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου.
(δ) Επιπλέον, άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HSV , έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν και από τον ιό ΗΙ V .
Προσοχή: Άτομα με ενεργό Έρπη πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή λόγω του ότι ακόμα και το προφυλακτικό δεν προστατεύει απόλυτα από τον ιό, μια που αυτός βρίσκεται και στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

 

Οξυτενή κονδυλώματα
Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από διάφορους τύπους του ιού Human Papilloma Virus ( HPV ). Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως εκβλαστήσεις που μοιάζουν με κουνουπίδια ή με κρεατοελιές.
Μετάδοση: Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και σπανιότερα μέσω της στενής σωματικής επαφής. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα ο ιός αυτός να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά τον τοκετό προκαλώντας του κονδυλώματα στο λάρυγγα.
Περίοδος Επώασης: Γύρω στους 4 μήνες (1-20 μήνες).
Συμπτώματα - Σημεία: Σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση αυτή δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν τα κονδυλώματα είναι φαγούρα, πόνος, έκκριση υγρών και αιμορραγία στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εκβλαστήσεις, δηλαδή στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό.
Διάγνωση & Θεραπεία: Συνήθως τα κονδυλώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν κατά την ιατρική εξέταση. Υπάρχουν δε, διάφορα είδη θεραπείας για τα κονδυλώματα, ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκονται για παράδειγμα η τοπική θεραπεία με επαλείψεις διαφόρων ουσιών, η κρυοθεραπεία, η καυτηρίαση, το λέιζερ, και η χειρουργική αφαίρεση. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα τα κονδυλώματα να ξαναεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.
Επιπλοκές: Ορισμένοι τύποι του ιού H Ρ V (τύποι 16, 18) έχουν συνδεθεί με τη μετέπειτα εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γι αυτό γυναίκες με τη λοίμωξη αυτή πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε τεστ Παπανικολάου.


Γονόρροια - Βλεννόρροια
Το αίτιο της γονόρροιας είναι ο γονόκοκκος (Neisseriagonorrhea). Το βακτηρίδιο αυτό προτιμάτις ζεστές και υγρές περιοχές των βλεννογόνων.
Μετάδοση: Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής), καθώς και από τη μητέρα στο έμβρυο και στο μωρό κατά τον τοκετό (οπότε προκαλεί μόλυνση στα μάτια).
Περίοδος Επώασης: 3-5 μέρες συνήθως
Συμπτώματα - Σημεία: Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 1/5 των αντρών και περίπου το ½ των γυναικών που μολύνονται, εξελίσσονται σε ασυμπτωματικούς φορείς. Από την άλλη όμως μπορεί να εμφανιστούν πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος και τον πρωκτό. Επίσης μπορεί να υπάρξει κάψιμο κατά την ούρηση.
Διάγνωση & Θεραπεία: Για τη διάγνωση είναι χρήσιμη η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με πενικιλίνη. Στην περίπτωση ανθεκτικότητας του βακτηριδίου στην πενικιλίνη (κάτι όλο και πιο συχνό στην περίπτωση του γονόκοκκου), πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα αντιβιοτικά.
Επιπλοκές:
(α) Υπάρχει η πιθανότητα διάσπασης γονοκοκκικής λοίμωξης (αρθρίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα).
(β) Υπάρχει η πιθανότητα ταυτόχρονης λοίμωξης με χλαμύδια και αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη με HIV.
(γ) Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους άντρες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στον προστάτη, τη σπερματοδόχο κύστη και τις επιδιδυμίδες.
(δ) Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και εκτοπικές εγκυμοσύνες στις γυναίκες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στις σάλπιγγες. Η πάθηση αυτή λέγεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID).
(ε) Μπορεί να προκαλέσει αποβολές, και άλλες παρενέργειες στην εγκυμοσύνη, αν η γυναίκα μολυνθεί ενώ είναι έγκυος.


Χλαμύδια
Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia trachomatis το οποίο πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει. Είναι ένα από τα πιο συχνά Σ.Μ.Ν. κυρίως σε νεαρά άτομα.
Μετάδοση: Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και κυρίως με το κολπικό και το πρωκτικό σεξ. Επίσης μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό προκαλώντας του μόλυνση στα μάτια ή πνευμονία.
Περίοδος Επώασης: 5-20 μέρες
Συμπτώματα - Σημεία: Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι χωρίς συμπτώματα (75% των γυναικών και 50% των αντρών). Αν υπάρχουν συμπτώματα και κλινικά σημεία, αυτά είναι εκκρίσεις, από τον κόλπο ή το πέος, και κάψιμο/πόνος κατά την ούρηση. Μπορεί επίσης να υπάρχει και κολπική αιμορραγία.
Διάγνωση & Θεραπεία: Για τη διάγνωση είναι χρήσιμη η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (π.χ. τετρακυκλίνες)
Επιπλοκές:
(α) Υπάρχει η πιθανότητα ταυτόχρονης λοίμωξης με γονόρροια.
(β) Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους άντρες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στον προστάτη, τους όρχεις και τις επιδιδυμίδες.
(γ) Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και εκτοπικές εγκυμοσύνες στις γυναίκες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στις σάλπιγγες. Η πάθηση αυτή λέγεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID).

Σύφιλη
Ο παθογόνος οργανισμός που προκαλεί τη σύφιλη λέγεται ωχρά σπειροχαίτη ( Treponema pallidum ). Η ασθένεια αυτή έχει αρκετά σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια.
Μετάδοση: Μεταδίδεται μέσω της κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής επαφής, καθώς και μέσω πολύ στενής σωματικής επαφής. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μπορεί ακόμα να υπάρξει και κάθετη μετάδοση. Αυτή η μορφή σύφιλης ονομάζεται συγγενής σύφιλη και μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο, μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, δια μέσου της κυκλοφορίας του πλακούντα.
Περίοδος Επώασης: 10-90 μέρες
Συμπτώματα - Σημεία: Κλινικά η σύφιλη εξελίσσεται σε 3 στάδια.
Στάδιο 1: Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ανώδυνης πληγής (συφιλιδικό έλκος), συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που φεύγει από μόνη της.
Στάδιο 2: Παρουσιάζεται εξάνθημα, πυρετός, πρήξιμο αδένων, μυϊκός πόνος, συμπτώματα δηλαδή παρόμοια με αυτά της γρίπης. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αναιμία κα ηπατίτιδα. Ωστόσο τα δύο πρώτα στάδια μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.
Στάδιο 3: Στο τελευταίο στάδιο έχει γίνει πλέον σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα (π.χ. εγκέφαλο, νεύρα, καρδιά, αρθρώσεις, πνεύμονες).
Διάγνωση & Θεραπεία: Υπάρχουν διάφορες αναλύσεις αίματος για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση της σύφιλης. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (πενικιλίνη).
Επιπλοκές: Οι επιπλοκές είναι πλέον σπάνιες λόγω της έγκαιρης θεραπείας. Χωρίς θεραπεία ωστόσο, προκαλούνται βλάβες σε όργανα όπως τον εγκέφαλο και την καρδιά που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και το θάνατο.


Βακτηριδιακή κολπίτιδα Gardenella
Η κολπίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του κόλπου, προκαλείται από διάφορα μικρόβια, για παράδειγμα από μύκητες ( Candida albicans ), παράσιτα ( Trichomonas vaginalis ) και βακτηρίδια. Βακτηριδιακή κολπίτιδα συχνά μπορεί να προκληθεί από αρκετά είδη βακτηριδίων συγχρόνως. Μεταξύ αυτών είναι και η Gardnerella vaginalis . Το βακτηρίδιο αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αλλά μερικές φορές, όταν το περιβάλλον του κόλπου αλλάξει, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.
Μετάδοση: Το βακτηρίδιο αυτό πολλές φορές μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα σύντροφο στον άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Βακτηριδιακή κολπίτιδα όμως μπορεί να επέλθει επίσης λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (π.χ. λόγω συνθετικών εσωρούχων), λόγω καταστάσεων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και λόγω κακής υγιεινής.
Περίοδος Επώασης: 2—21 μέρες
Συμπτώματα - Σημεία: Στις γυναίκες μπορεί να υπάρχουν ασυνήθιστες εγκρίσεις από τον κόλπο, οι οποίες έχουν γκριζόασπρο χρώμα και άσχημη μυρωδιά, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή και την περίοδο. Επίσης, υπάρχει φαγούρα και κάψιμο στην περιοχή του κόλπου. Οι άντρες δεν έχουν συμπτώματα, οπότε είναι απλώς φορείς του μικροβίου.
Διάγνωση & Θεραπεία: Λαμβάνεται δείγμα από τον κόλπο το οποίο εξετάζεται μικροσκοπικά για τη χαρακτηριστική μορφολογία της Gardnerella vaginalis . Στις γυναίκες δίνονται αντιβιοτικά. Στους άντρες συνήθως δεν δίνεται θεραπεία.
Επιπλοκές:
(α) Βακτηριδιακή κολπίτιδα που δεν έχει τύχει θεραπείας είναι πιθανό να επιφέρει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
(β) Σε μια γυναίκα είναι δυνατό να προκληθεί και περαιτέρω μόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ( PID ).

Μονιλίαση – Κολπικοί Μύκητες
Οι μύκητες αυτοί λέγονται Candida albicans . Ζουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, για παράδειγμα στο έντερο και στον κόλπο, χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα, εκτός από περιπτώσεις που για κάποιο λόγο διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού. Πολλαπλασιάζονται και προκαλούν μολύνσεις, όπως είναι η μόλυνση του κόλπου (κολπίτιδα).
Μετάδοση: Οι μύκητες αυτοί μπορούν αν μεταδοθούν από τον ένα σύντροφο στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στις γυναίκες όμως μπορούν να προκληθούν και χωρίς να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή, όταν το περιβάλλον του κόλπου αλλάξει λόγω αντιβιοτικών, δίαιτας, διαβήτη, ορμονικών διαταραχών, εγκυμοσύνης, κλπ.
Περίοδος Επώασης: Είναι απροσδιόριστη.
Συμπτώματα - Σημεία: Στις γυναίκες μπορεί να υπάρξει έκκριση παχύρρευστων, άσπρων υγρών από τον κόλπο, φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ερεθισμός και πόνος κατά την ούρηση και φλεγμονή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Στους άντρες, όπου η μετάδοση είναι σχεδόν πάντα μέσω του σεξ, παρουσιάζεται παροδική φαγούρα και φλεγμονή στην περιοχή του πέους.
Διάγνωση & Θεραπεία: Η εργαστηριακή διάγνωση μπορεί να γίνει με λήψη δείγματος από τον κόλπο και καλλιέργειά του. Η θεραπεία είναι αντιμυκητική κρέμα και χάπια και για τα δύο φύλα, και κολπικά υπόθετα για γυναίκες.
Επιπλοκές: Αν και η μονιλίαση δεν είναι πολύ σοβαρή πάθηση, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει πολλές φορές με αποτέλεσμα η κατάσταση να καταντήσει ενοχλητική.

 

Τριχομονάδες – Τριχομονίαση
Οι τριχομονάδες ( Trichomonas vaginalis ) είναι μαστιγοφόρα πρωτόζωα που προκαλούν φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα) και της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα).
Μετάδοση: Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της κολπικής σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο μπορεί επίσης να μεταδοθεί και μέσω στενής σωματικής επαφής καθώς και μέσω προσωπικών αντικειμένων.
Περίοδος Επώασης: 4-28 μέρες, κατά μέσον όρο 7 μέρες.
Συμπτώματα - Σημεία: ⅓ των γυναικών που προσβάλλονται είναι ασυμπτωματικές. Οι υπόλοιπες έχουν δύσοσμη έκκριση υγρών από τον κόλπο, φαγούρα και ερεθισμό των γεννητικών οργάνων. Στους άντρες η μόλυνση είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ασήμαντη. Κάποτε το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα.
Διάγνωση & Θεραπεία: Δείγματα από τα υγρά που εκκρίνονται, εξετάζονται και στην περίπτωση που αυτά είναι μολυσμένα με το παράσιτο, δίνεται αντιβίωση και στους δύο συντρόφους.
Επιπλοκές:
(α) Πολλές φορές ευνοείται ταυτόχρονη λοίμωξη και με άλλα Σ.Μ.Ν.
(β) Οι τριχομονάδες έχουν ενοχοποιηθεί για περιστατικά φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και πρόωρου τοκετού.

Επιστροφή