Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.grr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Παθήσεις και Ομοιοπαθητική

Ποιά είναι η Λογική της Θεραπείας των Χρόνιων Παθήσεων

και πως η κλινικά προσανατολισμένη Ομοιοπαθητική-Ολιστική Ιατρική

ακολουθεί και εφαρμόζει αυτη την Κλασσική  Ιατρική Αντίληψη:

 

Η προσέγγιση της Ομοιοπαθητικής είναι πάντοτε Πληροφορική,δηλαδη το ομοιοπαθητικό φάρμακο δίνει πληροφορία, γνωστικό υλικό που διδάσκει ,στον Αμυντικό Μηχανισμο,ο οποιος είναι το Εργαλείο του Σώματος με το οποίο συντελουνται όλοι οι Ομοιοστατικοι, ουσιαστικά οι Αυτοθεραπευτικοί Μηχανισμοί.Ο άμεσος στόχος των Αυτοθεραπευτικών Μηχανισμών είναι η αποκατάσταση της Φυσικής Ενεργειακής Οικονομίας σε μια περιοχή του σώματος ή και σε ολόκληρο τον Οργανισμό.

Η αποκατασταση της Φυσικής Ενεργειακής Οικονομίας σε μιά περιοχή ή όργανο του σώματος σημαίνει αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας και της φυσιολογικής δομής,δηλαδη επάνοδο στην Υγεία,στο Restitutio at Integrum,που είναι το κύριο ζητούμενο της Κλασσικής Παθολογίας.

περισσότερα more

Προβλήματα Υγείας

Η   Ομοιοπαθητικη  μπορεί  να βοηθήσει σημαντικά σε προβληματα Υγείας Γυναικών- Ανδρων- Παιδιων και Ηλικιωμενων

στις Γυναικες:

Διαταραχες περιοδου, Χρ Κολπιτιδες/ τραχηλιτιδες, ουρολοιμωξεις, πολυκυστικες ή ανεπαρκεις ωοθήκες,  Υπογονιμότητα

 

στους Ανδρες Xρονια προστατιτιδα, Ουρολοιμωξεις,

προβληματα στυσης και εκσπερματισης,Υπογονιμότητα

 

 

 

στα Παιδια  Αναπτυξιολογικές και Παιδονευρολογικες διαταραχες

   Βρογχικο άσθμα και Αλλεργικές Παθήσεις

 

 

           στους Ηλικιωμενους

  Kινητικές και Νοητικές Δυσλειτουργίες, προβλήματα Κυκλοφορικά-Αγγειακά.

περισσότερα more


Ιπποκρατική Ιατρική, Ομοιοπαθητική, Σύγχρονη Ιατρική
Παθήσεις /

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Κέντρο Ομοιοπαθητικής-Ολιστικής Ιατρικής

OMOIOΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δρ Τάσος Βαρθολομαίος,ΜD,PhD,MFHom,MHMA

Iατρος- Ομοιοπαθητικός

Μετεκπαιδευθεις στην Γυναικολογική ΠαθολογίαΗ προσωπικότητα τού κάθε ατόμου προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος των οργανικών ευαισθησιών και παθήσεων που παρουσιάζονται  και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα στα πλέον γόνιμα και δραστήρια χρόνια της ζωής.Η Ομοιοπαθητική δίνει πρωταρχική θέση στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου για να  θεραπεύσει,αλλα και για την πρόληψη και για τη συντήρηση και επαύξηση της φυσικής και ψυχολογικής ευεξίας,τόσο απαραίτητης στην καθημερινή ζωή.Περιγράφονται εδω τρία Ομοιοπαθητικά «φάρμακα»,το Ignatia,το Lachesis και το Pulsatilla ,που απευθύνoναι  το καθένα σε ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας ή/και σε συγκεκριμένες συνθήκες ζωής:


1)    Ignatia amara
Η κατάσταση που χρειάζεται Ignatia αναπτύσσεται μετά από μεγάλη στενοχώρια, ερωτικό χωρισμό ή απώλεια προσφιλούς προσώπου, εργασία μακριά από την οικογένεια, έντονη κριτική, μοναξιά, προσβολή, ντροπή. Οι γυναίκες που τους εκφράζει το φάρμακο είναι εσωστρεφείς, με οξεία  αντίληψη, ιδεαλισμό, ευσυνείδητες, ανεξάρτητες, ρομαντικές, που πληγώνονται εύκολα, αλλά και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και έχουν τακτικά ενοχές ή νιώθουν καταπιεσμένες. Συχνά συγκρατούν πολύ τα νεύρα τους και ξεσπούν με υστερικό τρόπο με θυμό, κλάματα, κτλ. Επειδή συγκρατούν πολύ το έντονο ξέσπασμα που έρχεται από μέσα τους, νιώθουν ένα χρόνιο «πλάκωμα» στο στήθος και «κόμπο» στον λαιμό, αναστενάζουν βαθιά, προσπαθούν «να πάρουν οξυγόνο» ή χασμουριούνται όλη την ημέρα.
Είναι ένα φάρμακο χρήσιμο σε όλες τις φάσεις της ζωής, όπως μετά από ερωτική απογοήτευση, μετά από οποιαδήποτε έντονη στεναχώρια, στην τρίτη ηλικία μετά την απώλεια του συντρόφου ή τον αποχωρισμό από τα παιδιά ή όταν είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό επίπονο πρόβλημα υγείας. Τα συμπτώματα είναι γενικά αντιφατικά, περίεργα και αλλάζουν γρήγορα. Είναι αυτά που εύκολα οδηγούν σε μακρές κλινι-κοεργαστηριακές εξετάσεις χωρίς τελικά ευρήματα και αποδίδονται σε «νευροφυτικές διαταραχές».

2) Lachesis
Η κατάσταση Lachesis αφορά  εξωστρεφείς, πολύ ομιλητικές γυναίκες, που εργάζονται σκληρά και ζουν έντονα τη ζωή τους, με ισχυρές συγκινήσεις, που δεν έχουν ενδοιασμό να τις φανερώσουν. Όταν καταπιεσθεί αυτή η άμετρη συγκινησιακή παρόρμηση, τότε ακριβώς διαταράσσεται η υγεία τους. Είναι υπερβολικά ζηλότυπες, καχύποπτες, κλαίνε και παθιάζονται εύκολα. Είναι ιδιαίτερα ερωτικά άτομα και συχνά γοητευτικά και εντυπωσιακά. Το ερωτικό στοιχείο κυριαρχεί στη ζωή τους, ενώ με τα χρόνια μπορει να αντικαθίσταται από ένα έντονο θρησκευτικό συναίσθημα,
Χειροτερεύουν από κάθε μορφή ζέστης και από τον ήλιο, εχουν συχνά εξάψεις, συμφορητικούς πονοκεφάλους και καλυτερεύουν στον καθαρό αέρα. Χαρακτηριστική είναι στις γυναίκες η προεμμηνορρυσιακή επιδείνωση και η σαφής βελτίωση όλων των συμπτωμάτων μόλις έρχεται η περίοδος.

3)Pulsatilla nigricans
Αφορά άτομα με μαλακό, ευγενικό, υποχωρητικό χαρακτήρα, ευσυγκίνη-τα, αξιαγάπητα, αυθόρμητα, που αποκτούν εύκολα συμπάθειες, τις οποίες και αναζητούν με χάρη και γλυκύτητα. Η έννοια της στοργής και της ηπιό-τητας είναι κυρίαρχα στοιχεία της προσωπικότητας τους, όπως και η μεταβλητότητα αλλά και η προσαρμοστικότητα, που αποτρέπει πολλές αρρώστιες. Είναι πλάσματα με έντονα τα στοιχεία της θηλυκότητας αλλά και της επιβίωσης. Περισσότερο επηρεάζονται από την αναξιοπιστία των άλλων, την ταπείνωση, τη ζήλια, τη μοναξιά, την απώλεια και ιδιαίτερα τις μεταβατικές φάσεις της ζωής, την εφηβεία και την κλιμακτήριο, όπου το φάρμακο έχει πολύ αξιόλογη εφαρμογή. Αγαπούν πολύ τα ήρεμα ζώα, αναζητούν στοργή, επιβεβαίωση και ασφάλεια, που τη βρί-σκουν κάτω από συνθήκες εξάρτησης. Εύκολα πληγώνονται και τα βάζουν με τον εαυτό τους, όμως δεν εντυπώνουν βαθιά και ξεπερνούν τα δυσάρεστα βιώματα σύντομα. Όλα τους τα προβλήματα, ακόμη και τα συγκινησιακά, όπως η κατάθλιψη, βελτιώνονται πολύ στον καθαρό αέρα και επιδεινώνονται το απόγευμα και μάλιστα σε κλειστό, άσχημα αεριζόμενο χώρο. Κλαίνε εύκολα και δεν το κρύβουν, ίσως ορισμένες φορές για να προσελκύσουν τη συμπάθεια και την παρηγοριά.
Σε κάθε περίπτωση,βέβαια,η συνταγογράφηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων,η δυναμοποίηση και η δοσολογία τους,προσδιορίζονται από τον ιατρό-ομοιοπαθητικό μετα από μια εμπεριστατωμένη συνέντευξη.

 

AIΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΠΡΟΣΩΠΟΥ - ΣΩΜΑΤΟΣ- ΜΑΛΛΙΩΝ, μπορειτε να αποταθείτε στον Δρ Τασο Βαρθολομαίο για εξατομικευμενη Ομοιοπαθητικη ή/και  Φυτοθεραπευτική  αγωγή τοσο σε μορφη κρεμας, λοσιόν, κτλ όσο και σε μορφή δισκιων, pills και καψουλας για ληψη από το στομα. H συνταγη,με βαση τη διαδικασια που θα σας υποδειχθεί, θα δοθει για εκτελεση και παράδοση σε φαρμακείο και μπορεί να σας αποσταλεί σε όποιο μέρος της Ελλάδος και αν βρίσκεσθε

 

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΑΚΜΗ

        ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΡΥΤΙΔΕΣ-ΣΥΣΦΙΞΗ

 

 

 

 

 

    Tα ομοιοπαθητικά συστατικά είναι τα κατεξοχήν συστατικά δερματικής κρέμας που μπορούν να δράσουν σε σημαντικό βάθος θεραπευτικά,δεδομένα ότι είναι φορείς βιοφυσικά αποτυπωμένης φαρμακευτικής πληροφορίας.Αυτη η ίδια η πληροφορία ,υπο μορφή φυσικού σήματος,που εκπέμπεται απο ειδικά διαμορφωμένα νανομόρια νερού,μπορεί να μεταφερεται ευχερέστατα σε ολες τις στιβάδες του δέρματος,ακόμη και σε υποκείμενες λεπτες μυϊκες δεσμίδες στο πρόσωπο.Κατ'αυτο τον τροπο μπορει να επηρεασθεί εκλεκτικά οποιδηποτε δομικό στοιχείο της επιδερμίδος, του χορίου και του υποδορίου ιστού,που έχουν σχέση με την υγιεινή κατάσταση και εμφανιση του δέρματος προσώπου και σώματος.Επιπλέον μπορεί να επηρεασθεί ο τόνος των υποκειμένων μυών στο πρόσωπο,με αποτέλεσμα να μπορεί το πρόσωπο να βρίσκει τη φυσιολογική του έκφραση ,ζωντάνια και σπαργή και να ελαττωνονται οι ρυτίδες και οι δυσμορφίες που προκαλούνται απο την πρόωρη γήρανση αλλα και το χρονιο άγχος,την καταθλιψη,τον καταπιεσμένο θυμό και θλίψη,κ.ο.κ.


Τα φυτοθεραπευτικά συστατικά έχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων εκεινων,στα οποία η φύση έδωσε θαυμάσιες συνθέσεις για την υγεία του δέρματος.Ετσι,χρησιμοποιούνται βότανα για βελτίωση της δερματικής μικροκυκλοφορίας,για τη βελτίωση της ελαστικότητας,για τη σωστή κατανομή των ιοντων,για τον εμπλουτισμό των κυττάρων με τα απαραίτητα,κ.α. 

 

 

KYTTΑΡΙΤΙΔΑ

Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπώδη ιστό, ο οποίος έχει την τάση να σκληραίνει.Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου. Είναι πάθηση αρκετά διαδεδομένη, απ' την οποία πάσχει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Είναι βασανιστική και παραμορφώνει το σώμα αφενός, οδηγεί δε αναπόφευκτα σε διάφορες οργανικές ανωμαλίες αφετέρου.

Στην καθημερινή μας ζωή ο οργανισμός μας κατασκευάζει άχρηστες και τοξικές ουσίες,οι οποίες πρέπει κανονικά να αποβληθούν με τα απεκκριτικά όργανα (νεφροί αποβάλλουν ούρα, κόπρανα, ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν ιδρώτα). Κάθε άτομο έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών. Λόγω όμως της κακής αποβολής ή της μη ολοκληρώσεως της από τον οργανισμό, αυτά παραμένουν στο σώμα και εναποτίθενται στον συνδετικο ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού

Περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι ο αυχένας, η εξωτερική όψη των μηρών, η εσωτερική όψη του γονάτου, η μπροστινή πλευρά του βραχίονα, τα πλάγια του κορμού, το πρόσωπο, η κοιλιά και οι αστράγαλοι

 

Περισσότερο προσβάλλει την γυναίκα παρά τον άνδρα, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις, όπως και η παχυσαρκία προέρχεται από την επιβάρυνση της θρέψεως και πολλές φορές την συναντάμε στα ίδια άτομα, δηλαδή παχύσαρκο άτομο με κυτταρίτιδα. Και δεύτερη αιτία,που βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες είναι η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού, που για τους άνδρες είναι παράλληλη, ενώ για τις γυναίκες χιαστί.

 

Σαν αιτίες εμφανίσεως της θεωρούνται:

Χρονιες φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις

Διαταραχές του έντερου

Η ζωή στη μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου

Διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες

Ηπατική ανεπάρκεια

Δυσλειτουργία ενδοκρινών αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή

 

Η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση του συνδετικού ιστού και συνδυάζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις του ιστού αυτού, και αυτό συμβαίνει γιατί η όλη λειτουργία των συστατικών του συνδετικού ιστού (κυττάρων, ινών και θεμελιώδους ουσίας) κατευθύνεται από το ίδιο το σύστημα αδένων, ορμονών και ενζύμων με άξονα τους αδένες του γενετικού συστήματος.

 

Συχνά τα άτομα, τα οποία πάσχουν από κυτταρίτιδα, παραπονιούνται για πόνους στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη και στους τένοντες.

 

Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών. Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής. Επίσης στη σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών οφείλεται και η σωστή διακίνηση και ανταλλαγή μεταξύ τριχοειδών, θεμέλιου ουσίας και κυττάρων. Υπεύθυνος για τη φυσιολογική αυτή ανταλλαγή είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα.

 

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει, καταλήγουν στο ότι, για μεν τις ορμόνες τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε στις ορμόνες του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όταν πρόκειται για γυναίκα, και του θυρεοειδούς και των όρχεων, όταν πρόκειται για άνδρα.Το ρόλο και την ευθύνη των ενζύμων πρέπει να τα αναζητήσουμε σε διάφορους βλενοπολυσακχαρίτες. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, και τα αίτια είναι πάλι ορμονικά. Συντελεί βέβαια και η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά χωρίς να μπορούμε να πούμε, ότι η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του θυρεοειδούς. Συχνα  υπάρχει και κακή λειτουργία του γεννητικού συστήματος, για την εμφάνισή της όμως συμμετέχει ως ένα βαθμό και η υπολειτουργία του αδένα αυτού.Οποιαδήποτε αιτία που προκαλεί υπερπαραγωγή  των οιστρογόνων, συνδυασμένη πολλές φορές και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα.

 

Στις γυναίκες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί υπερέκκριση οιστρογόνων είναι καταρχήν οι δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής της: η εφηβεία και η κλιμακτήριος. Στην εφηβεία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες δεν κάνουν καλό ξεκίνημα και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου δεν είναι επαρκής, και κατά την κλιμακτήριο, επειδή κάμπτεται η πρώτη λειτουργία και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δυσλειτουργία των ωοθηκών και δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης.

 

Άλλη σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη ζωή της γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εποχή της εγκυμοσύνης. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κυήσεως, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρού.

Άλλη αιτία αρκετά σημαντική είναι η χρήση αντισυλληπτικών. Το χάπι είναι υπεύθυνο για μια υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς γίνεται και στην εγκυμοσύνη, και η υπερβολική αυτή έκκριση εμποδίζει τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και συνεπώς και της κυκλοφορίας.

 

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως μια κακή διατροφή, έλλειψη ασκήσεως, υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου ή κάποια άλλη μεγάλη και ριζική αλλαγή της ζωής, που συνοδεύεται από ισχυρή συγκίνηση.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, φαίνεται ότι η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα. Παρόλα αυτά όμως κάποτε και οι άνδρες παραπονιούνται για κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σπάνιο φαινόμενο του ανδρικού φύλου. Στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους άνδρες, θα πρέπει κατά μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια αρχική ανεπάρκεια, με μειωμένη έκκριση ανδρογόνων και υπερβολική παταγωγη οιστρογόνων ή από τους όρχεις ή από τα επινεφρίδια.

 

Έχουμε τη γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα. Η γενικευμένη κυτταρίτιδα, από το γεγονός ότι συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Ακόμα παρουσιάζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα, η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως.

 

Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω, άνω άκρα, στο θώρακα, στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στον αυχένα, στη ράχη.Εντοπίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών και επεκτείνεται προς τα ισχία, τους γλουτούς και τις γάμπες. Οι κυτταριδικές πλάκες που σχηματίζονται, είναι τόσο μεγάλες, που μοιάζουν με μαξιλαράκια, πράγμα πολύ αντιαισθητικό.Είναι η πιο γνωστή μορφή κυτταρίτιδας, της οποίας θύματα είναι οι περισσότερες γυναίκες. Μερικές φορές εμφανίζεται και στο εσωτερικό μέρος των μηρών και μπορεί να σχηματιστούν τόσο μεγάλες πλάκες, ώστε να πέφτουν και να κρέμονται στην εσωτερική επιφάνεια των γονάτων.Σε μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εξαπλώνεται προς όλο το μήκος των κάτω άκρων, και παίρνει τη μορφή ψευτοελεφαντιάσεως.

 

Στα άνω άκρα η κυτταριτιδα εντοπίζεται κατά προτίμηση στους ώμους και τα μπράτσα, και κάνει την εμφάνισή της κυρίως στην εμμηνόπαυση. Χαρακτηρίζεται από χοντρά και αντιαισθητικά μπράτσα, φέρνει δε τόσο δυνατούς πόνους στα άνω άκρα, που πολλές φορές συγχέεται με την αρθρίτιδα.

 

Στο θώρακα εντοπίζεται στις πιο συχνές περιπτώσεις στο άνω μέρος των μαστών και συνοδεύεται από παχυσαρκία. Είναι δυνατόν όμως, να περιορίζεται σε μια μόνη κυτταριδική πλάκα με μορφή όζου.

 

Η εντοπιση στον αυχένα είναι από τις πιο συχνές κυτταρίτιδες και είναι δυνατόν να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και επίμονες αυχεναλγίες, που δεν περνούν με αναλγητικό. Το δέρμα του αυχένα παρουσιάζει μια ομοιόμορφη πάχυνση και δίνει μια αρκετά αντιαισθητική εμφάνιση στη γυναίκα.

 

Η εντοπιση στη  ράχη είναι η επέκταση της κυτταρίτιδας του αυχένα. Οι πόνοι και η δυσκαμψία που εμφανίζεται, παίρνουν μορφή οσφυαλγίας.

 

Οι πασχοντες από κυτταριτιδα  μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους. Γενικά επειδή η κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή ενός σημαντικού στοιχείου του συνδετικού ιστού, συνήθως επηρεάζει και αντανακλαστικά και άλλα στοιχεία του ιστού αυτού. Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας είναι δυνατόν να είναι γενικευμένη ή τοπική ή και περιορισμένη.Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει:

Α) σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα , το οποίο παρουσιάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Β) μπορεί να εμφανίζεται με εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων, σε μια ζώνη περιορισμένη, ή ακόμη με τη μορφή πολλών σκληρών όζων, μεγέθους κερασιού.

Γ) μπορεί τέλος να συνοδεύεται από παχυσαρκία, μπορεί όμως και να μην συνοδεύεται. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη, το δέρμα παρουσιάζει μια οδυνηρή γενική διήθηση. Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα παρουσιάζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι πολύ λεπτυσμένο. Συχνά συνοδεύεται από υπερκερατώσεις και πολύ εύκολα δημιουργούνται εκχυμωσεις.

Όταν δεν συνοδεύεται η κυτταρίτιδα από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη. Μπορεί τέλος, να είναι επιφανειακή και να παρουσιάζεται με τη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού ή εν τω βάθει, οπότε θα έχουμε την κυτταρίτιδα των σπλάχνων, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και αυτή η εντόπισή της δηλαδή η εν τω βάθει συμβαίνει, γιατί η κυτταρίτιδα είναι η πάθηση του συνδετικού ιστού και ο συνδετικός ιστός εμφανίζεται παντού. Τα συμπτώματα της εν τω βάθει κυτταρίτιδας εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβαλει

 

Όταν πλέον έχει διαταραχθεί η σύσταση της θεμελίου ουσίας, τότε αρχίζει και δυσκολεύεται η κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και κατά συνέπεια η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα, και η απόρριψη των άχρηστων προϊόντων μεταβολικών.Αυτά τα άχρηστα προϊόντα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλονται όσο συσσωρεύονται, τόσο πιο πολύ συσσωρεύουν την κίνηση των μεσοκυττάριων υγρών. Έτσι δημιουργείται τοπική λεμφική και φλεβική στάση. Το αποτέλεσμα είναι να δεσμεύονται από την θεμέλιο ουσία μεγάλα ποσά νερού και να σχηματίζονται έτσι σκληρές και οδυνηρές μάζες. Αυτές οι μάζες είναι που χαρακτηρίζουν την πραγματική κυτταρίτιδα, χωρίς όμως σε καμιά φάση τους να παρουσιάζουν φλεγμονώδη φαινόμενα.

Τα στάδια εξελίξεως της κυτταρίτιδας είναι τα παρακάτω τέσσερα:

Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής

Β) Στάδιο διογκώσεως του συνδετικού ιστού

Γ) Στάδιο οργανώσεως

Δ) Στάδιο σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού

 

Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής

Σ' αυτό το στάδιο διαπιστώνεται η διαστολή των αγγείων, που περιβάλλουν τα κύτταρα του συνδετικού ιστού και το μεσοκυττάριο διάστημα. Στο διάστημα αυτό δημιουρ