Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.grr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr

Θεραπευμένες Περιπτώσεις

Περιγράφονται ορισμένες ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

με σοβαρά  ή σύνθετα χρόνια προβλήματα υγείας ,οι οποιες Θεραπεύθηκαν

με Ομοιοπαθητική (Ομοιοθεραπεία)

 

περισσότερα more

Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Το πρώτο σας ραντεβου και τι ακολουθει

 

 

Πριν την Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Κλείνετε το Ραντεβού σας τηλεφωνικά ή μεσω email για  συγκεκριμενη μέρα και ωρα, κατά τροπο που η συνεντευξη να γίνεται με την απαραιτητη άνεση χρόνου χωρις να γινεται συμπίεση με άλλα ραντεβου.

Στην πρωτη Ομοιοπαθητική Συνέντευξη

Γίνεται μια διεξοδική συζητηση και αποτυπωση των προβλημάτων ,των διαταραχων της υγείας και των παθήσεων που σας απασχολούν, ανασκοπηση προηγούμενων εργαστηριακών εξετάσεων ,θεραπειων,κτλ μέσα απο ένα πλήρες Ομοιοπαθητικό ιστορικό.H Ομοιοπαθητική (Ομοιοθεραπεία) αναδεικνύει τις μεγάλες της δυνατότητες μονον μεσω ενός άρτιου και πλήρους ιστορικού.

περισσότερα more

Συνεντευξεις μεσω SKYPE

OMOIOΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και   μέσω  Skype

Skype name:  tasos.vartho  

  Οι συνεντεύξεις για Ομοιοπαθητικη (Ομοιοθεραπεία), για όσους ασθενείς δεν επιθυμουν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν , μπορούν να γίνονται ζωντανα με εικονα και ήχο μέσω Skype (Skype name: tasos.vartho) είτε τηλεφωνικά είτε και με υποβολη του ιστορικού μέσω e-mail βασει οδηγιών

περισσότερα more


Ιπποκρατική Ιατρική, Ομοιοπαθητική, Σύγχρονη Ιατρική
Παθήσεις /

ANAIMIA

Η αναιμία της χρόνιας νόσου (ΑΧΝ) ορίζεται ως η αναιμία που παρατηρείται σε χρόνιες λοιμώξεις και σε φλεγμονώδη ή νεοπλασματικά νοσήματα, η οποία δεν οφείλεται σε αιμορραγία, αιμόλυση ή διήθηση του μυελού των οστών από νεοπλασματικά κύτταρα και η οποία τυπικά είναι ορθόχρωμη, ορθοκυτταρική και υποπλαστική. Διάφορες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ΑΧΝ μπορεί να παρατηρηθεί και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όπως βαρύ τραύμα, καρδιακή νόσο και σακχαρώδη διαβήτη

Συχνότητα: Μεταξύ των αναιμιών η ΑΧΝ αποτελεί τη δεύτερη από άποψη συχνότητας, μετά τη σιδηροπενική αναιμία. Το φάσμα των νοσημάτων, που χαρακτηρίζονται από ΑΧΝ, έχει αλλάξει σημαντικά στη διαδρομή των χρόνων. Τα νοσήματα που συνοδεύονται από ΑΧΝ είναι: Χρόνιες λοιμώξεις (εμπύημα, πνευμονικό απόστημα, ενδοκαρδίτις, ενδοκοιλιακά αποστήματα, χρόνια οστεομυελίτις, σηπτική αρθρίτις), Χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτις, Σ.Ε.Λ., οζώδης πολυαρτηρίτις, ρευματική πολυμυαλγία, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), Κακοήθη νοσήματα (ν. Hodgkin, NHL, πολλαπλούν μυέλωμα, Χ.Λ.Λ., μεταστατικός καρκίνος), AIDS, Σακχαρώδης διαβήτης.

Παθογένεση: Η ΑΧΝ φαίνεται ότι οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ερυθροκυττάρων από τον μυελό των οστών. Υπάρχει επίσης μικρή μείωση της επιβίωσης των ερυθροκυττάρων. Τρείς παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην μειωμένη παραγωγή  α) εγκλωβισμός του σιδήρου στα μακροφάγα, με αποτέλεσμα να μην είναι σχετικά εύκολα διαθέσιμος για τη σύνθεση νέας αιμοσφαιρίνης  β) μη δυνατότητα του μορφολογικά φυσιολογικού μυελού να αυξήσει την ερυθροποίηση σε απάντηση της αναιμίας, πιθανώς λόγω αυξημένης απόπτωσης των προδρόμων μορφών των ερυθροκυττάρων . γ) σχετική μείωση της παραγωγής ερυθροποιητίνης (EPO) .

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι διαταραχές δεν είναι απολύτως κατανοητό. Έχει προταθεί ότι η υποκείμενη νόσος προκαλεί την απελευθέρωση IL-1 και TNF και στη συνέχεια οι κυτταροκίνες αυτές προκαλούν την έκκριση άλλων κυτταροκινών όπως IFN- β και IFN- γ οι οποίες, όταν χορηγήθηκαν σε πειραματόζωα προκάλεσαν αναιμία με τα χαρακτηριστικά της ΑΧΝ . Σε επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης είναι η παρατήρηση ότι σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έλαβαν θεραπεία με αντι-TNF-a αντίσωμα μειώθηκε το ποσοστό της απόπτωσης των προδρόμων μορφών των ερυθροκυττάρων [6], σε συνδυασμό με βελτίωση της υπάρχουσας αναιμίας .

Μία πρωτείνη οξείας φάσεως, που φαίνεται να εμπλέκεται απ’ ευθείας στο μεταβολισμό του σιδήρου, είναι η hepcidin [10]. Σε σχετικά λίγες μελέτες που έγιναν σε ασθενείς μέχρι σήμερα, βρέθηκε ότι σε χρόνιες λοιμώξεις και κακοήθειες η παραγωγή και νεφρική απέκκριση της hepcidin είναι αυξημένη .

Η αναιμία που εμφανίζεται οξέως σε βαρειές καταστάσεις όπως, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, μεγάλα τραύματα, σηψαιμία και ονομάζεται “αναιμία βαρέως πάσχοντος”, εμφανίζει πολλά χαρακτηριστικά της ΑΧΝ, πιθανώς λόγω ιστικής καταστροφής και απελευθέρωσης κυτταροκινών φλεγμονής, μπορεί να θεωρηθεί σαν οξεία μορφή ΑΧΝ με την ίδια παθογένεια

Εργαστηριακά ευρήματα: Η αναιμία της χρόνιας νόσου ποικίλει σε βαρύτητα. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μέτρια αναιμία, με επίπεδα αιμοσφαιρίνης από 10 έως 11 g/dL. Η αναιμία είναι ορθόχρωμη και ορθοκυτταρική. Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανισθεί βαρειά αναιμία με επίπεδα αιμοσφαιρίνης < 8 g/dL. Ο απόλυτος αριθμός των δικτυοερυθροκυττάρων είναι συνήθως χαμηλός (< 25000/μL), πράγμα που αντανακλά τη μειωμένη παραγωγή ερυθροκυττάρων. Η αναιμία μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση των πρωτεινών οξείας φάσεως όπως, ινωδογόνου, ΤΚΕ, CRP. Τα επίπεδα σιδήρου και η σιδηροδεσμευτική ικανότητα(TIBC) του ορού είναι αμφότερα χαμηλά, ενώ ο κορεσμός της τρανσφερρίνης είναι συνήθως κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα που βοηθάει στην διαφορική διάγνωση από τη σιδηροπενία. Εντούτοις στο 20% των ασθενών με ΑΧΝ ο κορεσμός της τρανσφερρίνης είναι πολύ χαμηλός(μέχρι 10%), στα επίπεδα της σιδηροπενίας, ακόμη και αν μόνο το 25% αυτών των ασθενών είναι πραγματικά σιδηροπενικοί  Στους υπόλοιπους ασθενείς, η αδυναμία χρησιμοποίησης του σιδήρου φαίνεται πως είναι υπεύθυνη για το χαμηλό κορεσμό της τρανσφερρίνης.

Τα επίπεδα της φερριτίνης στον ορό είναι συνήθως φυσιολογικά ή αυξημένα στην ΑΧΝ, αλλά μπορεί να είναι μη ασφαλής εκτίμηση των αποθεμάτων σιδήρου σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, γιατί η φερριτίνη αποτελεί πρωτείνη οξείας φάσης και φυσιολογικά μπορεί να είναι αυξημένη παρά την εξάντληση των αποθηκών του σιδήρου. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει προταθεί, ότι επίπεδα φερριτίνης μεγαλύτερα από 60 μg/L αντανακλούν φυσιολογικά ή αυξημένα αποθέματα σιδήρου [13].

Η εξέταση του μυελού των οστών και η κατανομή του σιδήρου μπορεί να είναι χρήσιμη. Στην πιο κλασσική της εμφάνιση, τα μακροφάγα του μυελού περιέχουν φυσιολογικά ή αυξημένα κοκκία σιδήρου, ενώ ανευρίσκεται μειωμένος ή καθόλου σίδηρος στους ερυθροβλάστες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγη:chios-medical.gr

Επιστροφή