Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.grr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr
Ομοιοπαθητική Θεσσαλονίκη | omoiotherapeia.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Περιγράφονται ορισμένες ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

με σοβαρά  ή σύνθετα χρόνια προβλήματα υγείας ,οι οποιες αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία

περισσότερα more

XΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

και ΟΜΟΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σε όλες τις περιπτώσεις των Χρόνιων Οργανικών Παθήσεων εφαρμόζεται πάντοτε εξατομικευμένη Ομοιοπαθητική αγωγή, με αντικείμενο τόσο το πάσχον όργανο του σώματος όσο και το σύνολο του οργανισμού.Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το «ομοιο φάρμακο» είτε η αγωγή αφορά ολόκληρο τον οργανισμό είτε ένα όργανο του σώματος ή μια περιοχή του σώματος ή ένα ιστό ή ένα είδος κυττάρων ή βιοχημικών λειτουργιών.Στις Χρόνιες Παθήσεις η σωστη Ομοιοπαθητική αγωγή ιεραρχείται με προτεραιότητα στο πάσχον όργανο ή την διαταραγμένη λειτουργία και με προοδευτική επέκταση στο σύνολο του οργανισμού.

 

 

περισσότερα more


Ιπποκρατική Ιατρική, Ομοιοπαθητική, Σύγχρονη Ιατρική
Παθήσεις /

ΣΑΡΚΩΜΑ

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ- ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ  :

 

 

Η Κλασσική Κλινική Ομοιοπαθητική προσφέρεται κατεξοχήν για την υποστήριξη του οργανισμού των πασχόντων από Καρκίνο .

O ρόλος της Ομοιοπαθητικής στον Καρκίνο  είναι :

  • η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της ανοσολογίας,

  • η υποβοήθηση των ομοιοστατικών μηχανισμών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της παθολογικής φυσιολογίας,

  • η ψυχοσωματική στήριξη των ασθενών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της ψυχο-ογκολογίας 

  • η εξυγίανση του μικροπεριβάλλοντος των κυττάρων.Το μικροπεριβάλλον των  κυττάρων (Matrix)  σήμερα θεωρείται απο την Κλασσική Έρευνα του Καρκίνου  σημαντικός παράγων για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων  και για την επέκταση τους τοπικά ή και σε όλο τον οργανισμό .


Η Ομοιοπαθητική θα πρέπει να ξεκινάει το ταχύτερο δυνατόν μετα τη διάγνωση του καρκίνου,ανεξαρτητα απο οποιοδήποτε συμβατικό θεραπευτικό σχεδιασμό και παράλληλα με αυτόν .

Σε κάθε περίπτωση ,στην "Ομοιοπαθητική Φροντίδα Υγείας" γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη τόσο των Εργαστηριακών εξετάσεων (βιοψίες, καρκινικοι δεικτες,απεικονιστικες εξετασεις,κτλ) όσο και του πλήρους ιστορικού για τη διερεύνηση και αποσαφήνιση των αιτίων και της παθογένειας της ανάπτυξης καρκίνου σε κάθε μια ξεχωριστή περίπτωση. Αυτή η διερεύνηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική και ολοκληρωμένη ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού ,δεδομένου ότι σαν μέθοδος ανάλυσης του ιστορικού ,κτλ χρησιμοποιείται η Ομοιοπαθητική, με το πλουσιότατο αναλυτικό υλικό της.

Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος,

εχει αναπτύξει  ιδιαίτερα

  • την διαδικασία ενσωμάτωσης και αξιολόγησης των εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων στην ανάλυση του ομοιοπαθητικού ιστορικού,

  • την αξιοποίηση όλων των κλινικοπαθολογικών δεδομένων για τον σαφή προσδιορισμό των αιτίων,αφορμών και της παθογενειας σε όλες τις Χρονιες Παθήσεις και κατεξοχήν στον Καρκίνο και

  • τον Κλινικοπαθολογικό προσανατολισμό της ομοιοπαθητικής αγωγής

 

ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ (ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΣ),

ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος μπορεί επιπλέον να σας δώσει τη Συμβουλή του πάνω στις ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΕΣ (ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ που εχουν γίνει ,

σε συνδυασμό με το Κλινικό Ιατρικό και το Ομοιοπαθητικό Ιστορικό σας και τις λοιπους Κλινικο-Εργαστηριακούς Ελέγχους που έχετε κάνει.

 

 

Το σάρκωμα (sarcoma) μαλακών μορίων, όπως είναι η πλήρης ιατρική του ονομασία, αποτελεί μια μορφή κακοήθους όγκου (καρκίνωμα) που προέρχεται από τα κύτταρα διαφόρων μαλακών ιστών του οργανισμού (μύες, τένοντες, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και σύνδεσμοι). Δηλαδή το σάρκωμα δεν αφορά τα κύτταρα συμπαγών οργάνων, όπως είναι οι πνεύμονες, το συκώτι και ο εγκέφαλος.

Οι κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από τα κύτταρα συμπαγών οργάνων ονομάζονται καρκινώματα (αντί για καρκίνοι). Υπάρχουν πάνω από 40 τύποι σαρκώματος μαλακών μορίων, αλλά σε ποσοστό περίπου 60% οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται στα ανθρώπινα άκρα, δηλαδή στα χέρια και τα πόδια. Ένα 20% εντοπίζεται στο θώρακα και την κοιλιά και ένα 10% στο κεφάλι και το λαιμό. Τα σαρκώματα αποτελούν σπάνιες μορφές καρκίνου αλλά, αναλογικά με άλλους καρκίνους, ορισμένοι τύποι εμφανίζονται συχνά στα παιδιά.
Τα συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα στο σάρκωμα μαλακών μορίων είναι ένα ανώδυνο πρήξιμο ή διόγκωση σε κάποιο σημείο του σώματος, και στα αρχικά του στάδια συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό λόγω της ελαστικής σύστασης των γειτονικών στον όγκο ιστών. Όσο ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να εμφανιστεί πόνος ή αίσθημα πίεσης στην περιοχή, διότι συμπιέζει παρακείμενους μύες και νεύρα. Φυσικά κάθε πρήξιμο δεν είναι σάρκωμα, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστεί από ιατρό η πάσχουσα περιοχή για την τελική διάγνωση. Άλλα συστηματικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιά, και η αποβολή αίματος με τον εμετό ή τα κόπρανα.
Το σάρκωμα και οι τύποι του

Ανάλογα με τον ιστό από τον οποίο προέρχονται, το σαρκωμα μαλακων μοριων λαμβάνει διαφορετικό όνομα. Για παράδειγμα, υπάρχει το ραβδομυοσάρκωμα, που προσβάλλει κυρίωςπαιδιά, προέρχεται από τους σκελετικούς, τους γραμμωτούς μυς του σώματος.

Σε αντιδιαστολή, το λειομυοσάρκωμα προέρχεται από τους λείους μυς, αυτούς δηλαδή των οποίων ο έλεγχος δεν είναι συνειδητός (είναι ακούσιος) και συχνότερα εντοπίζεται στη μήτρα, στο πεπτικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία.

Το σάρκωμα Kaposi, προσβάλλει συχνότερα τους πάσχοντες από AIDS και προέρχεται από το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Το αιμαγγειοσάρκωμα και το λεμφαγγειοσάρκωμα προέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία και τα λεμφαγγεία αντίστοιχα.

Το συνοβιακό (synovial) σάρκωμα προσβάλλει κυρίως παιδιά και προέρχεται από τους ιστούς που περιβάλλουν συνδέσμους, σε περιοχές όπως το γόνατο και ο αστράγαλος.

Το νευροινοσάρκωμα προέρχεται από τα περιφερικά νεύρα, το λιποσάρκωμα από το λιπώδη ιστό, ενώ το ινοσάρκωμα από ινώδη συνδετικό ιστό (και τα τρία αυτά είδη σαρκώματος συχνότερα εντοπίζονται στον κορμό και στα κάτω άκρα).

Το κακόηθες ινώδες ιστιοκύττωμα είναι μια μορφή σαρκώματος που προέρχεται επίσης από τον ινώδη συνδετικό ιστό και εντοπίζεται κατά πλειοψηφία στα κάτω άκρα. Το δερματοινοσάρκωμα αναπτύσσεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και συχνά εντοπίζεται στους γλουτούς και τους μηρούς.
Αιτία

Γενικά τα αίτια που προκαλούν το σαρκωμα είναι άγνωστα. Μόνο για το sarcoma Kaposi,που προσβάλλει ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητκό σύστημα είναι κατεσταλμένο, όπως οι πάσχοντες από AIDS, γνωρίζουμε ότι προκαλείται από τον ανθρώπινο ερπητοιό νούμερο 8 (HHV 8). Έχει βρεθεί ότι σε ορισμένες μορφές τους τα σαρκώματα κληρονομούνται γενετικά (όπως το ρετινοβλάστωμα). Η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου, όπως τα λεμφώματα, έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σαρκωμάτων. Τέλος, περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη σαρκωμάτων, όπως διάφορες χημικές ουσίες (για παράδειγμα το βινυλοχλωρίδιο και οι διοξίνες).
Διάγνωση και στάδια

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για τη διάγνωση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου είναι η βιοψία. Και στο σάρκωμα επομένως, μετά την ιατρική εξέταση και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, ακτινογραφίες, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες), χρειάζεται να ληφθεί υλικό από την πάσχουσα περιοχή που θα σταλεί για ιστολογική εξέταση (η διαδικασία λήψης υλικού και η εξέτασή του στο εργαστήριο ονομάζεται βιοψία). Μετά την οριστική διάγνωση, σειρά έχει η σταδιοποίηση.

Γενικά τα σαρκώματα ταξινομούνται σε 4 στάδια. Το στάδιο Ι αναφέρεται σε σχετικά μικρού μεγέθους όγκους, με κύτταρα που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά, δεν πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δεν έχουν την τάση να κάνουν γρήγορα μετάσταση. Έχουν την καλύτερη πρόγνωση αν διαγνωστούν έγκαιρα και θεραπευτούν κατάλληλα. Το στάδιο IV αναφέρεται σε όγκους από κύτταρα που δε μοιάζουν καθόλου με τα φυσιολογικά, πολλαπλασιάζονται ταχέως και έχουν την τάση να κάνουν γρήγορα απομακρυσμένη μετάσταση. Έχουν όπως είναι φυσικό τη χειρότερη πρόγνωση. Τα στάδια ΙΙ και ΙΙΙ έχουν ενδιάμεσα χαρακτηριστικά.
Μεταστάσεις

Σταδιοποίηση ονομάζεται ο προσδιορισμός του μεγέθους αλλά και του βαθμού επιθετικότητας ενός σαρκώματος. Όπως αναφέραμε, καλύτερη πρόγνωση έχουν τα σαρκώματα του σταδίου Ι και χειρότερη τα σαρκώματα του σταδίου IV. Όσο μεγαλύτερο είναι το στάδιο κατά τη διάγνωση, τόσο πιθανότερο είναι ο όγκος να ξαναμεγαλώσει τοπικά, αν είχε προηγηθεί χειρουργείο (τοπική υποτροπή) και να επεκταθεί σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος, δηλαδή να δώσει μεταστάσεις. Άλλα σημαντικά για τη σταδιοποίηση και για την πρόγνωση στοιχεία, είναι το μέγεθος του όγκου κατά την αρχική διάγνωση και η εντόπισή του.

Η έκταση του όγκου προσδιορίζεται ακριβέστερα με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI), ενώ οι απομακρυσμένες μεταστάσεις με Αξονική Τομογραφία Θώρακα (CT), στην περίπτωση που οι μεταστάσεις εντοπίζονται στους πνεύμονες. Το γεγονός ότι αναφερόμαστε στους πνεύμονες δεν είναι τυχαίο. Τα σαρκώματα δίνουν μεταστάσεις μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και οι πνεύμονες προσβάλλονται πολύ συχνά. Άλλα όργανα στα οποία τα σαρκώματα δίνουν μεταστάσεις, είναι τα οστά και ο μυελός των οστών.

Επιστροφή